OPG Turkalj Petar – Sirana Turkalj

Mlijeko i mliječni proizvodi / Općina Rakovica / Rakovička skuta / Rakovički sir bijeli / Rakovički sir Glavan / Rakovički sir škripavac / Rakovički svježi sir /

 

 

 

 

 

Proizvodi s Lika Quality oznakom:

Rakovički sir Glavan

Rakovički sir bijeli

Rakovički svježi sir

Rakovički sir škripavac

Rakovačka skuta

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Turkalj Petar osnovano je 2001. godine kada je obitelj Turkalj imala 7 krava i obrađivala 5 ha zemlje. Birajući ženski pomladak do sada su oformili stado od 30 kvalitetnih mliječnih krava i 20 grla ženskog podmlatka, a ratarske površine povećali na 75 ha. Dnevno proizvode oko 700 l mlijeka od čega 200 l prerade na gospodarstvu, a ostatak prodaju većoj sirani. Hranu za životinje (osim mineralno-vitaminskih dodataka) proizvode sami na vlastitim i iznajmljenim prostornim površinama.

Siranu su opremili i registrirali za proizvodnju 2013. godine, kada preradu povećavaju na 200 l dnevno, koliki im je i današnji kapacitet. Petar Turkalj dobitnik je nagrade Mlada nada u sklopu projekta Zlata vrijedan 2015. godine, kao i brojnih nagrada i priznanja za njihove proizvode. Za polutvrdi sir sa zrenjem do 90 dana „Rakovički Glavan“ 2016. godine dobili su brončanu medalju na 13. međunarodnom festivalu sira u Tirolu (Austrija), a isti sir u Hrvatskoj je također vrednovan brončanom diplomom Stručnog povjerenstva za ocjenu sireva i srebrenom diplomom ugostitelja i novinara. Rakovički sir „Vlasac“ od kuhanog kravljeg mlijeka dobitnik je srebrne diplome Stručnog povjerenstva iz 2016. godine. Sir od kuhanog mlijeka bez dodataka i škripavac nositelji su srebrnih diploma.

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Lokacija - OPG Turkalj Petar – Sirana Turkalj

Ostavi komentar / Leave a Reply