Destinacija Lika obiluje prirodnim fenomenima na svim razinama zaštite, gotovo 60% površine destinacije Lika nalazi u ekološkoj mreži NATURA 2000 te je iznimno atraktivna za sve oblike zelenog turizma.

Planina Velebit je najveće zaštićeno područje prirode u Hrvatskoj te pokriva površinu 2.200 km2. Prirodna je granica kopna i mora, a zbog promjene tri vrste klima (mediteranske, kontinentalne i planinske), bioraznolikost je posebno naglašena. Velebit je park prirode, a unutar njega nalazi se nekoliko lokacija s posebnim oblicima zaštite. S morske strane ističe se uvala Zavratnica.

Najviši oblik prirodne zaštite su strogi rezervati. U Lici, odnosno na Velebitu, nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi. Drugi najstroži oblik su nacionalni parkovi, a u Lici se nalaze čak tri od ukupno osam hrvatskih nacionalnih parkova: NP Plitvička jezera, NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit.

Također, destinacija je bogata špiljama, a najpoznatije su Cerovačke (dio Parka prirode Velebit, Pećinski park Grabovača i Baraćeve špilje).

Rijeka Gacka, treća najdulja ponornica na svijetu, protječe destinacijom Lika cijelim svojim tokom, a Gacko i Dabarsko polje također su zaštićeni.

"Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode. Ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju."

Nikola Tesla

Uz zaštićena prirodna područja u Lika Destination preporuča se posjetiti i Memorijalni centar Nikola Tesla - Smiljan.

Memorijalni centar Nikola Tesla – Smiljan

  • zaštićeno kulturno dobro
  • površina 1,37 km²
  • centar je otvoren 10. srpnja 2006. godine povodom 150. obljetnice …
    Saznaj više