Danijela Tonković - kreativka iz Gacke doline

Objavljeno: 10. 08. 2020 - 9:01
Lika destination - Danijela Tonković - kreativka iz Gacke doline

Danijela Tonković je supruga, majka, knjigovotkinja i kreativka koja dolazi iz srca destinacije Lika - Gacke doline.  Upečatljiva je po svojoj vedrini, osmijehu i uvijek dobrom raspoloženju. Oslikavanje drvenih predmeta, izrada nakita, uporaba oporabnih materijala te davanje modernog štiha tradiciji samo je dio njenih hobija i dio ponude njene kućne radionsti. Njeni proizvodi izuzetno su traženi na području grada Otočca u kojem živi, ali i šire. Pitali smo ju kako i zašto je sve počelo a u nastavku saznajte što nam je sve rekla: 

1.Kako je sve započelo? Kada ste došli na ideju za kreativnim izražavanjem?

Oduvijek u meni čuči kreativka, oduvijek su mi džepovi puni drvenih bojica i oduvijek sam u svemu vidjela nešto od čega može nastati nešto drugo, malo ljepše. Mašta mi nikad ne miruje i najsretnija sam kad nešto stvaram, bilo to riječju ili djelom. Međutim, trebalo je doći vrijeme kad je moguće maštarije pretvoriti u stvarnost, kad sam mogla izdvojiti dovoljno vremena da se posvetim realizaciji svojih ideja. Prvi istupi u javnost sa mojim kreativnim radovima tako su se dogodili prije 8 godina na razini hobija izradom poklon predmeta prijateljima. To je naišlo na dobar odjek a i u meni je probudilo želju da se tome više posvetim i stvaram sve više i ozbiljnije te i registriram svoju kućnu radinost i  pokrenem virtualnu „Poklon galeriju Danijela“.

2.Koje sirovine koristite za izradu suvenira?

Za izradu suvenira koristim drvo, staklo, platno, moosgummi, svilu, konope i špage. Nemalo sve.

3.Gdje uspijevate prodati svoje proizvode? Posjećujete li sajmove?

Svoje proizvode ponajviše prodajem po narudžbi preko društvenih mreža budući da su uglavnom personaliziranog karaktera, međutim posjećujem i sajmove kad mi se pruži prilika, te imam povlasticu kao korisnik znaka Lika Quality da mi se dva suvenira OgrLika i Lik & Likica prodaju na Plitvicama. Također prodajem svoje proizvode na nekoliko  prodajnih mjesta na području Otočca i okolice  (knjižara i papirnica Timber Trade Otočac, Cvjećarna „Marincel“ Otočac, Cvjećarna „Mia“ Senj, te Big Bear Plitvice Nature Resort) a od nedavno se moji proizvodi mogu pronaći na web shopu kojemu je poznati moto „Kupujmo hrvatsko“ – www.crobuy.hr, to me posebno raduje jer je to još jedan način za promociju mog kraja a također i priče o  Lika Qualty.

4.Koje biste suvenire posebno istaknuli?

Uvijek nastojim da sve što radim bude unikat i da ima neki moj pečat a ujedno da u sebi sadrži dah tradicije sa tenzijom spajanja sa modernim. Tako bih izdvojila suvenire Lik & Likica koji predstavljaju stanovnike našeg kraja, te ogrlicu OgrLika koja asocira na ličku kapu, zatim naušnice LiKice, torbu koja također asocira na ličku kapu te nešto opet drugačije – rukom oslikanu svilenu maramu s motivima Gacke.

5.Osim unikatnih ručno rađenih suvenira s motivima Like, izrađujete i personalizirane poklone. Kakve poklone najčešće izrađujete?

Osim suvenira izrađujem poklone za razne svečanosti, to su uglavnom personalizirani pokloni za rođendane, vjenčanja, krštenja, krizme ili slično. Stalni kupci su navikli obraćati mi se s neodređenom idejom – „ treba mi nešto za rođendan, za taj i taj datum, smisli što god želiš“ , tako da često imam odriješene ruke, volim ispitati o kakvoj osobi se radi te onda tako i složim neki potpuno personalizirani poklon samo za nju. To mogu biti kutijice, boce, pregače, ukrasni okviri,marame, slike za na zid, satovi, torbe, nakit,…volim reći da radim sve samo što još ne pjevam po svadbama, kad to uvedem, tad će to biti „ful usluga“. :D

6.Imate li konkurenciju na ovom području?

Uvijek volim vidjeti da se netko bavi nekim ručnim radom, čak ponekad pomalo istražujem ne bih li naišla na tako nekoga. S tom namjerom sam napravila na Facebooku stranicu Kreativna scena sa željom da tamo predstavim i umrežim sve kreativce s našeg ili čak i šireg područja. To još nije baš zaživjelo budući da se nisam tome baš kvalitetno ni posvetila. Tog karaktera je bio, moram sad spomenuti,  i The coklje fest kojeg sam s kolegicama organizirala , s ciljem osnaživanja lokalnih kreativaca. Tako da, odgovor na pitanje – imam li konkurenciju na ovom području je – daj Bože čim više i čim veću, ima posla za sve!

7.Korisnik ste oznake Lika Quality. Koji su bili motivi prijave u sustav? Kako ste zadovoljni sudjelovanjem u sustavu?

Tu oznaku s ponosom ističem gdje god se pojavim. Sretna sam što mogu na taj način predstaviti svoj kraj i nositi glas o kvaliteti i radu koji stoji iza tog znaka. Ne smatram ga naglaskom samo na svoje proizvode već kad nastupam na tržištu sa proizvodima koji nose tu oznaku  kao da pričam priču o marljivosti i upornosti našeg čovjeka i o kvaliteti i posebnosti čitavog ovog područja. Sustav je dobro uigran a djelatnici su uvijek više nego susretljivi. Sve pohvale!

8.Proizvodnja vam je trenutno registrirana kao kućna radinost. Razmišljate li o preregistriranju u obrt i pokretanju ozbiljnog poslovanja.

Budući da sam inače zaposlena u knjigovodstvu na puno radno vrijeme, izradom suvenira i ostalog bavim se u slobodno vrijeme ostatka dana (i noći), a ponekad i spavam. Nisam  trenutno spremna za veći poslovni pothvat jer ga ne bih vremenski mogla ostvariti.

9. Koji su vam planovi za budućnost?

Želja i planovi su mi relativno nekonkretni ali to je za očekivati od kreativnog uma - proširivati ponudu proizvoda, istraživati svoje granice i granice svoje mašte, širiti lijepu sliku o našem kraju i poticati kreativnost u drugima.

Dodatne informacije kao i kontakt gospođe Danijele pronađite na linku: Lika Quality_Danijela Tonkovic 

Više informacija o regionalnom sustavu kvalitete Lika Quality saznajte na: Lika Destination_Lika Quality

 
  Vijesti - Sve