Obrt Golac - ljubitelji prirode i ponosni korisnici Lika Quality sustava

Objavljeno: 26. 03. 2020 - 4:27
Lika destination -  Obrt Golac - ljubitelji prirode i ponosni korisnici Lika Quality sustava

Ivan i Senka Golac redovito obilaze ličke terene, osobito bukove velebitske šume od podnožja do vrhova. Višegodišnje iskustvo u branju i sakupljanu plodova potaknulo ih je na proizvodnju autentičnih, nesvakidašnjih i zdravih proizvoda.

Proizvodi Obrta Golac nose oznaku Lika Quality, a koje gljive najčešće beru te koji su im planovi za budućnost pitali smo gospodina Golca. Što nam je sve otkrio pročitajte u nastavku:

 

 

G. Golac, Vi ste prije svega istinski zaljubljenik u prirodu. Otkud tolika ljubav prema prirodi?

Najljepše ljubavi su nesvjesne, spontane, iskrene. Takvu ljubav čuvaš za sebe i cijeli život joj se vraćaš. Takva je i ljubav prema prirodi. Još kao dijete sam idući s ocem u ribolov osjetio hladna jutra i s njima prve zrake sunca, beskrajni mir, tople ljetne večeri, žuborenje vode, kreket žaba, miris ljekovitog bilja… Polako se zbližiš, počinješ promatrati, stopiš se sa svime i naposljetku zaljubiš. I kasnije počneš proučavati, shvatiš da ti se priroda nudi, da daje sve od sebe za tvoju ljubav.

Često ističete, a to je ujedno i logo Vašeg obrta, da je za zdravlje potrebno samo sunce, voda i zemlja. Kako to objašnjavate?

Jednostavno, sve u prirodi su stvorila ta tri elementa. Sve u prirodi ima svoj smisao, ništa nije slučajno.

Područje destinacije Lika poznato je po bogatim šumama i obiljem samoniklog bilja. Zajedno sa suprugom obilazite ličke terene u potrazi za gljivama. Koje gljive najčešće berete i u kakvim šumama ih nalazite?

Svaka šuma  ima svoje gljive. Svaka šuma ima "gospodara šume" kojega poštujemo.  Uvijek se beru zrele gljive, ne one mlade i ne stare. Najčešće su to vrganji, smrčci, lisičarke, razne vrste trubača. U Velebitu, našoj najljepšoj planini gdje rastu stabla bukve beremo vrganje. U hrastovim šumama se bere lisičarka a u borovima i jasenu smrčci.

Što nakon branja? Na koji način dolazite do finalnog proizvoda u ambalaži?

Nakon branja gljive se čiste, režu i slažu na mreže. Zatim se suše u za to predviđenim sušarama. Nakon sušenja suhe gljive se spremaju u celofanske vreće i idu na smrzavanje 48 sati na temperaturu od -30 stupnjeva. Tad su spremne za pakiranje u finalnoj ambalaži.

Znamo da je za stvoriti uspješan proizvod potrebno puno više od ljubavi prema tom poslu. Možete li nam stoga reći otkud ideja za otvaranjem obrta i  kako odolijevate rizicima u poslovanju?

Priroda je nepredvidljiva - kad  priroda rodi uberemo više plodova .Tad je poslovanje bolje, a kad loše rodi  onda lošije i poslujemo.

S obzirom da, osim što radite sa voćem i šumskim plodovima, također izrađujete originalno drveno posuđe, možete li reći da živite radeći ono što volite?

Naravno da volimo to što radimo. Kad u prirodi berem gljive, bilje ili divlje  voće pa naiđem na komad dobrog odbačenog drveta od njega napravim i originalnu posudu. Nije li to lijepo?!

Vaši proizvodi nalaze se u Lika Quality sustavu, regionalnom sustavu kvalitete hrane, pića i suvenira. Kakva su Vaša iskustva sa spomenutim sustavom?

Iskustva su super!!!  Ponosan sam na Lika Quality sustav .On bi trebao biti ponos Like, jer sve što je dobro je Lika Quality.

Uz to što ste uključeni u Lika Quality sustav, također ste i dionik projekta IQM Destination Lika. Je li projekt ispunio Vaša očekivanja?

Za sada se pokazao kao izvrstan temelj za budući razvoj Like. Naravno treba još puno rada i razmišljanja kakao projekt poboljšati.

Kako komentirate zastupljenost lokalnih namirnica u restoranima na području destinacije Lika?

Kad govorim o svojim proizvodima, za sada je zastupljenost  još uvijek mala. Što zbog ugostitelja, što zbog proizvođača. Treba ih poticati na suradnju kroz dogovor o potrebama jednih i drugih. Ugostitelji trebaju pripremiti proizvođače da kroz određeno vrijeme suradnje pripreme  količine svojih proizvoda koji su u ponudi  kako se ne bi dogodilo da proizvođač ostane bez proizvoda koji su u ponudi. Moraju biti  garancija  jedni drugima da će proizvodi biti u ponudi ali i da ugostitelj ne ostane bez njih. To se ne ostvaruje preko noći stoga bi trebali postojati probni rokovi, puno razgovora o načinu pripreme i plasmana.

Imate li u planu proširiti proizvodnju ili asortiman proizvoda?

Ako bude potrebno proširit ću proizvodnju.

 

Više o Lika Quality sustavu možete pronaći na: https://www.lika-destination.hr/regionalni-sustav-kvalitete/

 

Više o "Golac" obrt za proizvodnju i trgovinu možete pronaći na: https://www.lika-destination.hr/lika-quality/proizvod/golac-obrt-za-proizvodnju-i-trgovinu

 

Više o ostalim proizvodima i proizvođačima u Lika Quality sustavu možete pronaći na: https://www.lika-destination.hr/lika-quality/

 

 

 
  Vijesti - Sve