Cerovačke špilje

   Osobna karta

  • dio Parka prirode Velebit
  • geomorfološki spomenik prirode
  • najveći spiljski kompleks u Hrvatskoj
  • nalazi se u južnom djelu Parka prirode Velebit
  • kategorija zaštite: geomorfološki spomenik prirode od 1961. g.
  • najveće nalazište pećinskog medvjeda u Hrvatskoj
  • kompleks čine 3 špilje: Donja, Srednja i Gornja
Cerovačke špilje
 

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko 7 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja.

Pronađeni su ostaci  i špiljskog lava (Panthera spelaea) te mnogih drugih, poglavito manjih glodavaca i ptica. Također su pronađeni koštani ostatci paleolitskog čovjeka Homo sapiens fossilis. Arheološki artefakti (ulomci keramike, kovinski, koštani i kameni nalazi) pokazuju da je Donja Cerovačka špilja bila korištena još od srednjeg brončanog doba (1400-1200 pr.Kr.).

Voda svojim stalnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se hodajući špiljom prema njoj ponašamo s poštovanjem i  ne diramo njene ukrase, samo jednim nepromišljenim pokretom ruke moguće je prekinuti proces koji traje desetljećima.

Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti Cerovačke špilje su 1961. g. zakonom zaštićene kao geomorfološki spomenik prirode.

  Zaštićena prirodna područja - Sve