Lika Quality - Regionalni sustav kvalitete

Lika Quality – premium proizvodi ličke kvalitete

Lika je svojevrsna ekološka jezgra Republike Hrvatske koja, osim jedinstvenih prirodnih ljepota, ima i jedinstvenu kuhinju, s namirnicama proizvedenim u ovoj ekološkoj oazi. Svatko tko posjeti Lika destinaciju trebao bi imati priliku u potpunosti osjetiti, doživjeti ali i kušati ličke specijalitete. Lika destinacija obuhvaća dijelove Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije te tako tvori prirodno zaokruženu cjelinu. S obzirom da je preko 60% površine zaštićeno nekom vrste zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode, Lika destinacija se brendira kao destinacija zaštićenih područja prirode.

U svrhu stvaranja prepoznatljivosti destinacije kao gastro-destinacije, u sklopu projekta integralnog gospodarskog razvoja INTEGRA LIKA 2020, a kako bi se istaknula iznimna kvaliteta odabranih proizvoda te se kao takvi zaštitili, razvijen je cjeloviti regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality. Znak Lika Quality dizajniran je kao kombinacija tradicionalne ličke kape i  međunarodne oznake za kvalitetu – slova Q. Znak je zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, nositelj je Lokalna akcijska grupa Lika, a projekt provodi Klaster Lika Destination.

U Lika Quality sustavu nalazi se 64 proizvođača s područja Lika destinacije, a sustav broji ukupno 174 proizvoda u 11 različitih kategorija, koji su prošli kroz strogu selekciju sustava. Navedena oznaka se, sukladno unaprijed definiranim pravilima, dodjeljuje proizvodima koji su proizvedeni na području Lika destinacije sukladno svim zakonskim propisima, a odlikuje ih viši stupanj kvalitete i imaju uporište u tradiciji. U suradnji Klastera Lika Destination i Poljoprivredne zadruge Lika COOP, u lipnju 2018. godine, uspostavljeno je zajedničko prodajno mjesto u Nacionalnom parku Plitvička jezera za sve Lika Quality proizvođače. Trgovina se nalazi najposjećenijoj turističkoj lokaciji u Hrvatskoj, lokaciji na koju godišnje u prosjeku posjeti 10% svih turista koji posjete Hrvatsku.

Na ovaj su način lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva direktno uključena u turistički razvoj, s obzirom da turisti imaju priliku kušati lokalno proizveden proizvode, za kojima postoji velika potražnja. Također postoji velika potražnja za lokalno proizvedenim proizvodima od strane ugostitelja, s obzirom da su traženi od strane njihovih gostiju. Upravo u tom pravcu ide i sustav certificiranja Lika Quality. Idući korak je, dakle, certificiranje restorana koji će u ponudi imati jela pripremljena od namirnica s oznakom Lika Quality.  Na ovaj način visokokvalitetni lokalno proizvedeni proizvodi ulaze u kategoriju tzv. premium proizvoda i izravno se potiče njihova zastupljenost na lokalnom tržištu te u restoranima. Time će se konačno nagraditi kvalitetni lokalni proizvođači te im osigurati tržište, a Lika će nastaviti putem brendiranja kao izvrsne gastro-destinacije na svjetskoj turističkoj karti.

Sustav Lika Quality vođen je filozofijom održivog razvoja, potiče veći obujam lokalne proizvodnje i potrošnje te na taj način čuva radna mjesta domaćeg stanovništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sustav jamči kvalitetu i lokalnu proizvodnju s uporištem u tradiciji, a lokalni proizvođači uključeni su u turistički razvoj.