Baraćeve špilje

   Osobna karta

  • kategorija zaštite: značajni krajobraz
  • otvorene za posjetitelje od 2004. g.
  • godina proglašenja zaštićenim dijelom prirode - geomorfološkim spomenikom: 2016.
  • površina: 5 km²
  • najviša točka: (412 m/nv)
  • najniža točka: (285 m/nv)
  • Baraćeve špilje sastoje se od Gornje, Donje, Nove Baraćeve špilje i Izvor Špilje Baraćevac
  • Dostupna za posjećivanje: Gornja Baraćeva špilja
  • Temperatura u špilji: 9⁰ C

   Kontakt info

 

Stjenovit teren – krš, privlači svojim suprotnostima. Na zemlji doline, uvale, polja, vrtače, škrape, a pod zemljom špilje i jame; mnogo vode u podzemlju, a malo na površini. Cijelo područje uključuje rijetke i ugrožene tipove staništa te ugrožene i strogo zaštićene vrste. Istraživanja na području Baraćevih špilja ukazala su na iznimnu raznolikost špiljske faune, do sada je utvrđeno prisustvo tridesetak vrsta.  Baraćeve špilje su bogato arheološko i paleontološko nalazište. Pronađene su kosti mnogih životinja iz doba pleistocena, vrste izumrlih prije više od 10.000 godina, no zbog nepromijenjenih mikroklimatskih  uvjeta kosti su ostale očuvane, a pronađeni su i uporabni i ukrasni predmeti iz 7. st.pr.Kr.

Dvije su teorije o nastanku imena Baraćevih špilja; prema jednoj dobile su ime po mještaninu Baraću koji je ispred špilja porazio turskog gorostasa, a prema drugoj su ih mađarski vojnici za vrijeme Austrougarske monarhije prozvali prijateljskim špiljama (barát – prijatelj).

Ovaj fenomen izgradila je voda strpljivim radom milijunima godina. Prolazeći kroz dvorane i hodnike Gornje Baraćeve špilje možete doživjeti posebnosti sigastih struktura (stalagmita i stalaktita) i do desetak metara visokih stupova (stalagnata) te iskusiti ljepotu apsolutne tame. Provedite sat vremena ugodne šetnje uz pratnju vodiča koji će vam približiti svijet podzemlja te vas upoznati s dugom poviješću ove špilje koja je i uz posebnu rasvjetu zadržala svoju mističnost. Dvorane i kanali su lako prohodni za sve kategorije posjetitelja od najmlađih do najstarijih. Uz obilazak špilje, od aktivnosti se nude i šetnja, biciklizam, jahanje, a postoje i dječje igralište, teren za mini nogomet s opremom, badminton teren s opremom i dr.

Odvojite vrijeme i posjetite Baraćeve špilje te doživite prirodu kakvu su imali naši preci, čistu i prelijepu u svojoj jednostavnosti kakvu moderno društvo već polako zaboravlja. Uđite u podzemlje i otkrijte zapanjujući svijet koji se krije ispod nas i velikodušno nam otvara svoja vrata. Osvijetljenim putem između velebnih siga provest će Vas naš stručni vodič te Vam u 60-minutnoj šetnji pričati o njezinom tisućljetnom nastajanju, geološkoj građi i vrijednim arheološkim nalazima. Uvest će Vas u povijest te Vam pokazati brojne kamene spomenike, pokazati Vam nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, mjesto pronalaska narukvice iz brončanog doba... Vođenje će se na trenutak  pretvoriti u apsolutnu tišinu i mrak kako biste taj jedinstveni doživljaj podzemlja zauvijek ponijeli sa sobom.

  Zaštićena prirodna područja - Sve