Klaster Lika Destination osnovan je u veljači 2017. godine s ciljem brendiranja Lika destinacije kao destinacije zaštićenih područja i gastro-destinacije.

Destinacija obuhvaća područja triju županija te osim kontinentalnog i priobalnog dijela Ličko-senjske županije, proteže se i na dijelove Karlovačke te Zadarske županije i tako tvori prirodno zaokruženu cjelinu. Područje Lika destinacije obuhvaća 15 jedinica lokalne samouprave (JLS) i to 3 grada (Gospić, Otočac i Senj) te 12 općina (Brinje, Donji Lapac, Gračac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička Jezera, Rakovica, Udbina, Vrhovine, Plaški i Saborsko).

Osnovna djelatnost klastera je turistička promocija destinacije na domaćem i inozemnom tržištu temeljem prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki.

Projekt brendiranja Lika destinacije dio je projekta INTEGRA LIKA 2020 (integralni gospodarski razvoj Like i primorja) kojeg je 2015. godine pokrenula Lokalna akcijska grupa Lika (LAG LIKA).

Destinacija nudi jedinstven spoj kopna i mora gdje u svega 30 minuta vožnje imate priliku izmijeniti čak tri klime kao malo gdje u svijetu i doživjeti taj jedinstveni fenomen kontrasta. U destinaciji se nalazi najpoznatiji nacionalni park Europe, nacionalni park Plitvička jezera, rodna kuća Nikole Tesle, rodna kuća dr. Ante Starčevića, prva europska tiskara, i pregršt kulturne baštine. Bilo da ste ljubitelj uživanja u mirnoći i tišini prirode ili volite avanturističke izlete pune adrenalina Lika Destinacija vam nudi sve.

Naši članovi i partneri su turističke agencije, turističke zajednice, ustanove zaštićenih prirodnih područja te svi ostali turistički djelatnici koji žele Lika destinaciju pokazati cijelom svijetu i omogućiti svim posjetiteljima da dožive nezaboravno iskustvo u destinaciji isprepletenoj morem i kršem.

Osim kao destinaciju zaštićenih područja (gotovo 60% površine zaštićeno je temeljem Zakona o zaštiti prirode), promoviramo Liku i kao gastro-destinaciju, jer za to uistinu imamo i razloga. Lika je područje pogodno za rast brojnih kultura, a čista i nezagađena priroda te pogodna temperatura ključan su razlog zašto su ličke namirnice toliko zdrave i ukusne. Brojna obiteljsko poljoprivredna gospodarstva i danas uzgajaju stoku, obrađuju zemlju i sade kulture karakteristične za ovaj kraj na način kako se i nekad uzgajalo. Mi smo prepoznali kvalitetu takvih proizvoda te želimo lokalne proizvođače potaknuti na suradnju i omogućiti im prepoznatljivost na tržištu certifikacijom njihovih proizvoda. Provodimo regionalni sustav kvalitete lokalnih proizvoda pod nazivom Lika Quality koji je vođen filozofijom održivog razvoja te koji potiče veći obujam lokalne proizvodnje i potrošnje. Sustav jamči kvalitetu i lokalnu proizvodnju s uporištem u tradiciji, a lokalni proizvođači uključeni su u turistički razvoj. Kreiranjem oznake Lika Quality želimo brendirati lokalno proizvedenu hranu i suvenire te stvoriti prepoznatljivu gastro-destinaciju.

Ukoliko želite doživjeti jedinstven spoj ljudi, planine, mora, hrane i tradicije onda je dolazak u Lika destinaciju jedino što morate učiniti!