Zaštićena prirodna područja

Destinacija Lika

Destinacija Lika obiluje prirodnim fenomenima na svim razinama zaštite, gotovo 60% površine destinacije Lika nalazi u ekološkoj mreži NATURA 2000 te je iznimno atraktivna za sve oblike zelenog turizma.

Planina Velebit je najveće zaštićeno područje prirode u Hrvatskoj te pokriva površinu 2.200 km2. Prirodna je granica kopna i mora, a zbog promjene tri vrste klima (mediteranske, kontinentalne i planinske), bioraznolikost je posebno naglašena. Velebit je park prirode, a unutar njega nalazi se nekoliko lokacija s posebnim oblicima zaštite. S morske strane ističe se uvala Zavratnica.

Najviši oblik prirodne zaštite su strogi rezervati. U Lici, odnosno na Velebitu, nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi. Drugi najstroži oblik su nacionalni parkovi, a u Lici se nalaze čak tri od ukupno osam hrvatskih nacionalnih parkova: NP Plitvička jezera, NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit.

Također, destinacija je bogata špiljama, a najpoznatije su Cerovačke (dio Parka prirode Velebit, Pećinski park Grabovača i Baraćeve špilje).

Rijeka Gacka, treća najdulja ponornica na svijetu, protječe destinacijom Lika cijelim svojim tokom, a Gacko i Dabarsko polje također su zaštićeni.

Zajednička ulaznica destinacije Lika

Klaster Lika Destination i zaštićena prirodna područja u destinaciji Lika formirali su zajedničku ulaznicu destinacije Lika s ciljem poticanja duljeg zadržavanja turista u destinaciji te brendiranja destinacije Lika kao destinacije zaštićenih prirodnih područja

Govoreći o destinaciji Lika, radi se o destinaciji koja obuhvaća područje Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije, a s obzirom da se gotovo 60% površine destinacije nalazi u ekološkoj mreži NATURA 2000, naglasak je na zaštićenim područjima prirode. S obzirom na činjenicu da Nacionalni park Plitvička jezera godišnje posjeti 10% svih turista koji posjete Republiku Hrvatsku, namjera je uz pomoć njegovog popularnog brenda na održiv način brendirati ostatak destinacije koji je turistima manje poznat, a također bogat prirodnim ljepotama.

Kupnjom ulaznice destinacije Lika omogućen Vam je ulaz u sljedeća zaštićena područja prirode:

Uz navedeno, ulaznica obuhvaća i obilazak Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ Smiljan. Dakle, po jedinstvenoj cijeni možete posjetiti 8 ulaza pri čemu ste uštedjeli gotovo 50 % iznosa nego kad bi karte kupovali pojedinačno. Zajedničku ulaznicu moguće je kupiti i iskoristiti isključivo za vrijeme trajanja turističke sezone.

Galerija fotografija

Zajednička ulaznica destinacije Lika
Zajednička ulaznica destinacije Lika
Zajednička ulaznica destinacije Lika