Zaštićena prirodna područja

Destinacija Lika

Destinacija Lika obiluje prirodnim fenomenima na svim razinama zaštite, gotovo 60% površine destinacije Lika nalazi u ekološkoj mreži NATURA 2000 te je iznimno atraktivna za sve oblike zelenog turizma.

Planina Velebit je najveće zaštićeno područje prirode u Hrvatskoj te pokriva površinu 2.200 km2. Prirodna je granica kopna i mora, a zbog promjene tri vrste klima (mediteranske, kontinentalne i planinske), bioraznolikost je posebno naglašena. Velebit je park prirode, a unutar njega nalazi se nekoliko lokacija s posebnim oblicima zaštite. S morske strane ističe se uvala Zavratnica.

Najviši oblik prirodne zaštite su strogi rezervati. U Lici, odnosno na Velebitu, nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi. Drugi najstroži oblik su nacionalni parkovi, a u Lici se nalaze čak tri od ukupno osam hrvatskih nacionalnih parkova: NP Plitvička jezera, NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit.

Također, destinacija je bogata špiljama, a najpoznatije su Cerovačke (dio Parka prirode Velebit, Pećinski park Grabovača i Baraćeve špilje).

Rijeka Gacka, treća najdulja ponornica na svijetu, protječe destinacijom Lika cijelim svojim tokom, a Gacko i Dabarsko polje također su zaštićeni.

Zajednička ulaznica destinacije Lika

Motivirani dosadašnjim uspjehom Klaster Lika Destination i zaštićena prirodna područja u destinaciji Lika i ove sezone formiraju zajedničku ulaznicu destinacije Lika s ciljem poticanja duljeg zadržavanja turista u destinaciji te brendiranja destinacije Lika kao destinacije zaštićenih prirodnih područja

Govoreći o destinaciji Lika, radi se o destinaciji koja obuhvaća područje Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije, a s obzirom da se gotovo 60% površine destinacije nalazi u ekološkoj mreži NATURA 2000, naglasak je na zaštićenim područjima prirode. S obzirom na činjenicu da Nacionalni park Plitvička jezera godišnje posjeti 10% svih turista koji posjete Republiku Hrvatsku, namjera je uz pomoć njegovog popularnog brenda na održiv način brendirati ostatak destinacije koji je turistima manje poznat, a također bogat prirodnim ljepotama.

Kupnjom ulaznice destinacije Lika omogućen Vam je ulaz u sljedeća zaštićena područja prirode:

Uz navedeno, ulaznica obuhvaća i obilazak Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ Smiljan. Dakle, po jedinstvenoj cijeni od 350,00 kn za odrasle te 250,00 kn za djecu (7-18) možete posjetiti 8 ulaza pri čemu ste uštedjeli 50 % iznosa nego kad bi karte kupovali pojedinačno. Zajedničku ulaznicu moguće je kupiti za vrijeme trajanja turističke sezone, a ulaznica je dostupna na prodajnim mjestima u Nacionalnom parku Plitvička jezera  – na ulazu 1, ulazu 2 i na pomoćnom ulazu Flora ili online na poveznici: Lika Destination_zajednička ulaznica te odlučite kada koju lokaciju želite posjeti. 

Kupljeni voucheri mogu se iskoristiti do 30. rujna ove godine.

Galerija fotografija

Zajednička ulaznica destinacije Lika
Zajednička ulaznica destinacije Lika
Zajednička ulaznica destinacije Lika