Dodjela certifikata Lika Quality, predstavljanje prodajnog mjesta Lika Quality i zajedničke ulaznice destinacije Lika

Objavljeno: 15. 07. 2019 - 3:01
Lika destination - Dodjela certifikata Lika Quality, predstavljanje prodajnog mjesta Lika Quality i zajedničke ulaznice destinacije Lika

Više od 60 ljudi okupilo se na današnjoj svečanosti treće dodjele certifikata Lika Quality u NP Plitvička jezera u hotelu Jezero. Poseban je to događaj za mnoge proizvođače u destinaciji Lika, a pogotovo za 26 proizvođača koji su se priključili sustavu Lika Quality, kao i za 12 proizvođača koji su u sustavu od 2017. godine, a danas im je produženo trajanje certifikata.

Tako se na svečanosti moglo vidjeti proizvođače mliječnih, mesnih, pekarskih proizvoda, meda, voća, povrća, voćnih prerađevina, pića, samoniklog bilja, suvenira i kozmetike. Preuzimanjem certifikata Lika Quality kvalitetni proizvodi proizvedeni u destinaciji Lika ušli su u sustav brendiranja gastro-destinacije, čime im se otvara mogućnost nastupa na tržištu pod zajedničkim brendom. Da bi proizvod nosio Lika Quality oznaku potrebno je zadovoljiti kriterije koje su formirane za svaku kategoriju proizvoda. Donedavno je brendom Lika Quality bilo obuhvaćeno 98 proizvoda. U posljednjem krugu certificiranja prijavili su se i brojni novi proizvođači tako da je sada u sustavu 169 certificiranih Lika Quality proizvoda.

Podsjetimo, Lika Quality dio je projekta INTEGRA LIKA 2020, kojega  provode LAG Lika i Klaser Lika Destination. Cilj projekta je brendiranje i gospodarski razvoj destinacije Lika. Predsjednik LAG-a Lika Danijel Tušak osvrnuo se na početak provedbe projekta i predstavio ciljeve koji su do danas postignuti zajedničkim radom.

Lika destinacija poznata je po svojim ljepotama i to je razlog što se brendira kao destinacija zaštićenih područja. Zahvaljujući kvalitetnoj ispaši, hrana proizvedena u Lika destinaciji iznimnog je okusa što je bio poticaj razvijanja brenda Lika Quality te se, uz već navedeno, lika brendira i kao gastro destinacija.

Projekt brendiranja Lika destinacije provodi klaster Lika Destination, zajedno s partnerima. Voditeljica klastera Petra Butković naglasila je važnost suradnje i međusobne preporuke proizvođača, parkova te svih ostalih koji se bave turizmom  kako bi Lika postala globalno poznata turistička destinacija, u kojoj se turizam razvija na održiv način, na korist lokalnog stanovništva.

Osim dodjele novih certifikata, danas se u našem najvećem i najposjećenijem nacionalnom parku svečano obilježilo otvaranje prodajnog mjesta s Lika Quality proizvodima. Ravnatelj Parka Tomislav Kovačević čestitao je svim proizvođačima i istaknuo podršku Parka razvoju Like. Osim u NP Plitvička jezera, Lika Quality proizvodi mogu se kupiti i u privatnim hotelima, restoranima, trgovinama. Brendiranjem ličkih proizvoda, lički proizvodi konačno su dobili zasluženu poziciju u tržišnoj borbi s uvoznim industrijskim proizvodima. Osim toga, stvorena je prilika za dugoročni razvoj Like kao destinacije te oživljavanje usnule gospodarske scene u Lici.

Isto tako, predstavljena je zajednička ulaznica destinacije Lika koja će biti u prodaji do studenog, a po promotivnoj cijeni bit će dostupni ulazi u NP Plitvička jezera, NP Paklenicu, NP Sjeverni Velebit, PP Velebit (Uvala Zavratnica), PP Grabovaču, Baraćeve špilje i MC Nikola Tesla Smiljan, što je još jedan korak stvaranju prepoznatljivosti Like kao jedinstvene turističke destinacije.

 
  Vijesti - Sve