Po uzoru na sustav Lika Quality Zadarska županija pokreće svoj regionalni sustav kvalitete

Objavljeno: 23. 10. 2019 - 1:42
Lika destination - Po uzoru na sustav Lika Quality Zadarska županija pokreće svoj regionalni sustav kvalitete

Model Lika Quality, koji je po mnogočemu jedinstven u Hrvatskoj te uspjeh koji je postigao, zainteresirao je i susjednu Zadarsku županiju pa su tako savjetnice odjela za ruralni i otočni razvoj te poljoprivredu i ribarstvo danas bile u Gospiću na predstavljanju ovog sustava.

Ivana Starčević iz Lokalne akcijske grupe Lika te Petra Butković i Viktorija Rogić iz Klastera Lika Destination sa zadovoljstvom su predstavile ovaj model kao i postignute rezultate. Projekt Lika Quality samo je jedan od uspješnih podprojekata projekta Integralnog gospodarskog razvoja Like i primorja INTEGRA LIKA 2020.

Sustav Lika Quality regionalni je sustav kvalitete hrane, pića i suvenira proizvedenih u destinaciji Lika. Znak Lika Quality dizajniran je kao kombinacija tradicionalne ličke kape i  međunarodne oznake za kvalitetu – slova Q. Znak je zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, nositelj je Lokalna akcijska grupa Lika, a projekt provodi Klaster Lika Destination. Trenutno se u sustavu nalazi 169 proizvoda od 59 proizvođača s područja destinacije Lika koja obuhvaća područje Ličko-senjske, Zadarske i Karlovačke županije.

Proizvodi koji se nalaze u sustavu Lika Quality dostupni su na zajedničkom prodajnom mjestu Lika Quality proizvoda u Nacionalnom parku Plitvička jezera gdje su mali lokalni proizvođači po prvi put imali priliku prodavati svoje proizvode pod zajedničkim brendom na jednom od najposjećenijih mjesta u Hrvatskoj. Uskoro će proizvodi biti u prodaji i u NP Sjeverni Velebit, NP Paklenica, PP Velebitu i drugim zaštićenim područjima u destinaciji Lika.

Predstavnici Zadarske županije motivirani uspjehom ličkog regionalnog sustava kvalitete isti sustav žele pokrenuti i u svojoj županiji. Svjesni činjenice da svaka regija u Hrvatskoj ima iznimno bogatu gastronomsku ponudu i vrlo kvalitetne proizvođače, žele proizvođačima s područja Zadarske županije pomoći i motivirati ih da i dalje proizvode svoje kvalitetne proizvode, ali na taj način žele postići i da Zadarska županija, baš poput ličke postane prava gastro destinacija.

Kako kažu iz Klastera Lika Destination, ovo nije prvi put da se ostale regije raspituju o pokretanju Lika Quality sustava jer je do sada već nekoliko LAG-ova iz ostalih dijelova Hrvatske zainteresirano za pokretanje oznake, što samo dokazuje i potvrđuje koliko je Lika Quality sustav hvalevrijedan projekt.

  Vijesti - Sve