Pećinski park Grabovača

   Osobna karta

  • kategorija zaštite: značajni krajobraz (2018.)
  • 5 špilja zaštićenih u kategoriji geomorfoloških spomenika prirode – špilja Samograd, Medina i Amidžina špilja, Budina ledenica, Petrićeva špilja
  • špilja Samograd - jedina špilja otvorena za turiste, dugačka 345 m, sastoji se od 4 dvorane
  • površina: 56 km²
  • najniža točka: (494 m/nv)
  • najviša točka: vrh Risovac (860 m/nv)
  • rubnim dijelovima parka protječe rijeka Lika - druga po veličini europska ponornica

   Kontakt info

 

Pećinski park Grabovača koji djeluje na području Perušića jedini je pećinski park u Europi. Na relativnoj maloj površini (1,5 km²) nailazimo na 8 špilja i jednu jamu, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj – 3 špilje su zaštićene u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt pećinskog parka. Ulaz u špilju Samograd podsjeća na katedralu i cijelom dužinom špilje krećete se stepenicama ručno uklesanima u sigovinu. U unutrašnjosti špilje pronađeni su dijelovi keramičkog posuđa i kosti iz razdoblja kasnog brončanog te željeznog doba. O špilji Samograd je objavljena prva novinska vijest o nekoj špilji u Hrvatskoj 1889. g. Rubnim dijelovima parka protječe krška ljepotica – rijeka Lika, najveća Hrvatska ponornica s dužinom od 78 km.

Osim speleoloških objekata, 4 tipa staništa su ugrožena i zaštićena na europskoj razini. U raznolikosti flore ovog područja ističe se 118 biljnih vrsta, tri vrste su zaštićene na nacionalnoj razini (orhideje), a šest vrsta se smatra endemima hrvatske flore.  Od životinja je zaštićeno 39 vrsta, a treba istaknuti i prisustvo dvije velike hrvatske zvijeri – vuk i mrki medvjed. Važno je i spomenuti da se na području Grabovače nalaze 4 izvora pitke vode i rijeka Lika – najduža hrvatska ponornica. Prema arheološkim istraživanjima suživot ljudi i prirode na ovom području traje više tisuća godina pa park obiluje i kulturno-povijesnom baštinom – Stari grad Perušić iz 11. st. i gotička crkva Sv. Križa iz 13. st.  Zbog  raznolikost terena područje parka namijenjeno je i za rekreativne aktivnosti: planinarenje, trail i treking, plivanje, vožnje čamcima ili biciklima (na području Općine Perušić označeno je 240 km biciklističkih staza po održavanim cestama ili zahtjevnim „divljim“ stazama).

Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje. Grabovača je jedini takav park u Hrvatskoj.

Pećinski park Grabovača nalazi se 2,5 km od centra Perušića. Područje Grabovače karakterizira velika raznolikost ekoloških sistema i staništa i velik broj speleoloških objekata. Ovo područje je kroz povijest bilo poprište intenzivnog i kontinuiranog čovjekova života od prapovijesti do danas. Park obiluje bogatom kulturno-povijesnom baštinom. 

Pećinski park Grabovača pruža priliku posjetiteljima da se vrate tisućama godina unatrag. U Parku su razvijeni raznovrsni sadržaji za posjetitelje: od poučnih staza i edukativnih programa, pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza, splavarenja rijekom Likom, vožnje kajacima, sportskih terena,  do turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovca „Ploče“, srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Sv. Križa.

  Zaštićena prirodna područja - Sve