Gastro Lika

Gastro Lika

IQM - dionici projekta - Gastro Lika

Uz stvaranje identiteta destinacije kroz povijesno-kulturnu baštinu te iznimne prirodne ljepote, važan čimbenik je i gastronomska ponuda.

Cilj projekta je brendiranje područja Like i podvelebitskog primorja kao poželjne turističke gastro destinacije i uvrštavanja na svjetsku kartu gurmanskih užitaka. Projekt je osmišljen kroz aktivnosti Okruglog stola o potencijalu Like i podvelebitskog primorja kao gastro destinacije, Edukacije, Javnog predstavljanja projekta i Izrade kuharice.

Posebno bi istaknuli teorijske i praktične kulinarske radionice koje su održane u restoranu Lička kuća u NP Plitvička jezera u razdoblju 24.-26. ožujka 2017. godine. Kako bi se lokalna ugostiteljsko – turistička ponuda približila istančanim zahtjevima današnjih svjetskih putnika i gurmanskih znalaca i kako bi se stvorila objedinjena lokalna gastronomska ponuda koja će biti prepoznatljiva u cijelom svijetu, angažirani su kulinarski stručnjaci Gastronomadi, udruga kuhara koja djeluje već 11 godina. Svoja znanja i vještine prenijeli su na kuhare restorana u sklopu NP Plitvička jezera, restorana u sklopu Rekreacijskog centra Baške Oštarije, Maki, Millenium i Albatros.

Uz predstavljanje Gastro Like predstavljen je i regionalni sustav kvalitete Lika Quality koji klaster Lika Destination razvija s ciljem stvaranja identiteta i prepoznatljivosti destinacije. Nositelji oznake Lika Quality bit će prehrambeni proizvodi višeg stupnja kvalitete proizvedeni na području LAG-a, koji imaju uporište u tradicionalnom načinu proizvodnje i zdravstvenu ispravnost. Događaj je bio i medijski popraćen od strane lokalnih i nacionalnih medija. Gastronomadi su osmislili ponudu suvremenih jela pripremljenih od lokalnih tradicionalnih namirnica. Tako su tradicionalne namirnice poput janjetine, ličkog krumpira, ličke buše, ličkog sira šripavca, base i neizostavne ličke šljivovice pripremljene u novom ruhu Corn cheese škripavca, Ličke marame, Ličkog hamburgera i drugih.

Projekt Gastro Lika najavio je ozbiljan zaokret u izboru, označavanju a naročito promociji ličke hrane. Ovo je tek prvi korak planirane višegodišnje edukacije i razvoja gastronomske ponude lokalnih restorana kako bi se kvalitetom i izborom približili svjetski poznatim gurmanskim destinacijama.

U sklopu projekta Gastro Lika izrađena je i online kuharica koju možete pogledati i preuzeti

Dokumenti za preuzimanje

Možda vas zanima...