Destinaciji Lika svjetska titula

Objavljeno: 19. 03. 2021 - 9:24
Lika destination - Destinaciji Lika svjetska titula

Krajem prošle godine Lika je postigla veliki uspjeh plasirajući se među TOP 100 svjetskih održivih destinacija. Ovdje valja naglasiti kako odabir nije došao zbog prekrasnog zelenila i prirode kojim Lika obiluje, već zbog projekta kojeg je prijavio Klaster Lika Destination, koji ujedno i provodi brendiranje Like kao destinacije. Međutim, još veći uspjeh postignut je prošlog tjedna na međunarodnom turističkom sajmu u Berlinu (ITB Berlin) koji se ove godine održao online. Naime, stručna komisija je  između 100 odabranih posebno izabrala 15 finalista čiji su se projekti posebno istaknuli, a jedan od njih je i projekt Klastera Lika Destination: „Lokalni proizvodi u funkciji održivog razvoja destinacije“, poznatiji kao projekt Lika Quality. Voditeljica klastera Petra Kovačević ne krije veliki ponos osvojenom nagradom i plasmanom na globalnoj razini.

Ističe kako je Lika kao krško područje bogato bioraznolikošću oduvijek privlačila zaljubljenike u prirodu, a svojim prirodnim fenomenima predstavljala je neotkriveno blago. Zbog bogatih pašnjaka i oštre klime, Lika je primarno stočarski kraj. Malo je poznato da na ličkim pašnjacima raste više desetaka vrsta biljki, od kojih je nemali broj ljekovitih, dok u europskim zemljama koje imaju daleko razvijeniju poljoprivredu, na pašnjacima raste svega nekoliko vrsta. To je ono što destinaciju Lika bitno razlikuje u kvaliteti proizvedene hrane. Bez obzira o kojoj se vrsti hrane radi, ako je proizvedena u destinaciji Lika, ona je zaista jedinstvenog okusa.

Da ne bi sve ostalo na lijepim riječima, proizvođači iz destinacije Lika okupljeni su u zajedničkom strateškom projektu nazvanom INTEGRA LIKA 2020. Radi se o, za Hrvatsku, jedinstvenom petogodišnjem projektu kojem je cilj brendiranje Like kao jedinstvene održive destinacije. Kroz taj projekt stvoren je brend ličke hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality. Ukupno 160 proizvoda trenutno nosi ovaj certifikat. U Lici vole istaknuti da su na ličkoj hrani odrasli neki od najpametnijih ali i najsnažnijih ljudi kao što su Nikola Tesla, kao jedan od najvećih svjetskih umova te Marijan Matijević, proglašen za najsnažnijeg čovjeka na svijetu.

Paralelno s razvojem sustava Lika Quality, radilo se na edukaciji stanovništva, poljoprivrednih proizvođača te dionika turističkog sektora. Proces brendiranja destinacije i Lika Quality sustava uspješno vodi turistički Klaster Lika Destination, koji okuplja lokalne turističke poduzetnike. Uz klaster posluje i Poljoprivredna zadruga Lika Coop koja plasira na tržište sve ove proizvode.

 Petra Kovačević, voditeljica klastera naglašava važnost edukacije u cijelom procesu;

  • Edukacija je nešto što je trajno i ukoliko želimo ići ukorak s trendovima,  moramo se kontinuirano usavršavati. Educiramo sebe i paralelno radimo na edukaciji proizvođača i lokalne zajednice. Godišnje imamo minimalno 10-ak različitih edukacija, uživo ili online, a što se tiče naših proizvođača, njihovi proizvodi jesu kvalitetni i tu možemo samo mi učiti od njih. Ono što im nedostaje su znanja o pakiranju, ambalaži, marketingu, reklamiranju itd. i tu je onaj dio koji mi radimo za njih i s njima. Redovito angažiramo vanjske stručnjake prema temama koje su potrebne svima nama kako bi ciljano unaprijedili potrebna znanja. Lika Quality je projekt održivog razvoja, samim tim što je osmišljen da lokalni proizvođači mogu zadovoljiti potrebe lokalnog tržišta. Na taj način kraći je transport i automatski se smanjuje emisija ugljikovog dioksida, daleko je smanjena količina ambalaže. Najvažnije je to što se omogućuje (samo)zapošljavanje lokalnog stanovništva i ostanak na ovom prekrasnom području Republike Hrvatske.

Koliko je bilo izazova tradicionalnim proizvođačima približiti novi način prodaje i promocije njihovih proizvoda, voditeljica klastera ističe kako je to također nešto na čemu klaster trajno radi. Ovo je peta godina provedbe sustava Lika Quality i napredak je, u odnosu na početno stanje, više nego vidljiv. Na primjer, većina proizvođača je prodavala uglavnom na kućnom pragu i po preporuci, većina ih nije imala promotivne materijale, na Internet tražilicama o većini njih nije bilo puno podataka.  Danas se na web stranici klastera nalaze informacije o svim proizvođačima, gotovo svi imaju promotivne materijale, većina ih redovno ažurira stranice na svojim društvenim mrežama, organiziramo im sajmove i slične događaje na kojima se upoznaju i sada već preporučuju jedni druge.

Ipak, kao najveći uspjeh voditeljica klastera ističe promjenu svijesti, načina razmišljanja i rada.

  • Postigli smo to da proizvođači ne razmišljaju samo o svom proizvodu, već i o brandu Lika Quality, kao i o drugim proizvođačima. Suradnja je jako bitna i samo zajedničkim radom i preporukom ovakvi projekti mogu uspjeti. Dakako, kvaliteta proizvoda je najvažnija, ali nisu više fokusirani isključivo na proizvod, već vode računa i o komponenti marketinga. Lika Quality je postao prepoznatljiv i često se navodi kao primjer uspješne prakse u cijeloj Hrvatskoj i šire te kod nas na savjetovanje dolaze brojne uspješne organizacije koje žele razvijati sustav po uzoru na naš.

Destinacija Lika zbog svog zemljopisnog položaja, bogatstva bioraznolikosti te nizom prirodnih fenomena zasigurno ima budućnost u turizmu s naglaskom na isključivom razvoju turizma po modelu održivog razvoja. Osnovni moto Klastera Lika Destination je Smart sustainable destination, što dovoljno govori o njihovoj viziji. Gospođa Kovačević za kraj naglasila je: „Ovaj uspjeh uspjeh je svih dionika jer samo zajedništvom možemo postići ovakve rezultate, što smo i dokazali.“

 
  Vijesti - Sve