Na Grabovači su načinjene prve „šumske orgulje“ u Hrvatskoj

Objavljeno: 29. 01. 2024 - 2:57
Lika destination - Na Grabovači su načinjene prve „šumske orgulje“ u Hrvatskoj

Mlada, maštovita i poduzetna ekipa JU Pećinski park Grabovača realizirala je unatrag nekoliko godina mnoštvo ideja čiji su se dosezi uvijek pokazivali kao vrlo atraktivni i ekološki, a svojim sadržajem su uvijek izazivali posebnu pozornost posjetitelja. Sjetimo se samo botaničkog vrta gdje su mjesto našle brojne autohtone vrste samoniklog bilja. Nadomak ovog malenog dolca sagrađena je hobitska kuća, vjerna replika iz popularnog filmskog hita „Gospodar prstenova“, u zavjetrini se nalazi „hotel za kukce“ gdje zimuju mnogi stanovnici ovog dijela parka. Nadomak rijeke Like, na rubu šumovitog područja,  sagrađen je teren za paintball. Mnogi od ovih sadržaja jedinstveni su i po prvi puta su se našli u nekom zaštićenom području Hrvatske.

Predvođeni ravnateljicom Jelenom Milković stalno se kreiraju novi mini-resursi čija svojstva imaju za cilj osvježiti okoliš i posjetiteljima uljepšati boravak nadomak monumentalne špilje Samograd, tek jedne od nekoliko dostupnih geomorfoloških sadržaja na Grabovači. Boraveći u ovom prirodnom i potpuno ekološkom raju mnogi posjetitelji zapitali su se kakav to zvuk dopire s jednog prijevoja i izgrađenog vidikovca?!?

Na Grabovači su načinjene prve „šumske orgulje“ u Hrvatskoj

Ljepota i veličina kreacija krije se u jednostavnim rješenjima

Mario Paral zaposlenik je PP Grabovača i radi kao edukator-stručni suradnik. Mnoštvo ideja pretočenih u djela Mario je proveo sa zaposlenicima ove ustanove, prijateljima ili volonterima. Tako su nastale i znamenite „šumske orgulje“, ideja u čijoj realizaciji se ogleda genijalnost satkana u tek nešto materijala, s nakanom stvaranja nečega potpuno novog. Mario je s nama podijelio detalje ovog pothvata.

- Šumske orgulje su sagrađene 2021. godine, a za njihov nastanak su krivi vjetar i kava u dvorištu jednog prijatelja. Dok smo tako sjedili i guštali puhao je slab vjetar i kroz otvor na jednoj cijevi pravio stalan, umirujući zvuk. Poput orgulja. Odmah nam je pala ideja „uhvatiti vjetrove“ na Grabovači. Najprije je napravljen drveni vidikovac odakle pogled puca prema Perušićkom polju. Ondje se nalazi i teleskop koji naši posjetitelji često koriste.

 
 

Na sve četiri strane svijeta postavili smo po jednu cijev s naknadno probušenom rupom. Prolazeći kroz te otvore vjetrovi pokreću „šumske orgulje“ koje stvaraju niže, reklo bi se  umirujuće, dostojanstvene tonove. Na toj lokaciji vjetrovi uvijek pušu pa naše orgulje stalno sviraju. Ponekad se čuju zvukovi iz dvije cijevi, ovisno odakle vjetrovi dolaze. Kada neki posjetitelji požele vidjeti naše orgulje gotovo uvijek su pomalo razočarani. Zato što su se mnogi od njih nadali kako će ondje zateći mnoštvo opreme, a vide se samo četiri metalne cijevi. Naše orgulje najjače „sviraju“ kada puše jugo jer je vidikovac okrenut na tu stranu svijeta, pojašnjava nam Mario Paral.

Ovih su dana započeli razgovori kako bi se umjesto sadašnjih cijevi ugradile nove, s boljim zvukom i vizurom koja će biti novi benefit ovoga sadržaja čije je bogatstvo u jednostavnosti.

 

Preuzeto s: Najbolje iz Like.

  Vijesti - Sve