Pećinski park Grabovača - jedini pećinski park u svijetu

Objavljeno: 15. 02. 2019 - 9:49
Lika destination - Pećinski park Grabovača - jedini pećinski park u svijetu

Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Hrvatskoj. Na Grabovači se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, čak 1/4 od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“  upravlja sa tri špilje, koje su ujedno i geomorfološki spomenici prirode od 1964. godine - špilja Samograd, Medina i Amidžina špilja. U neposrednoj blizini, nalaze se i druge špilje – Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakuša i jama Slipica.

Gospođa Jelena Milković ravnateljica je Pećinskog parka Grabovača, koja je oko sebe okupila tim mladih i vrijednih ljudi željnih promjena i napretka. Iza njih su brojni uspješni projekti, sajmovi, akcije i manifestacije koje za temu uvijek imaju očuvanje i zaštitu prirode čiji rezultat je upravo povećanje broja posjetitelja za čak 43%.

Zahvaljujemo se gospođi Milković na izdvojenom vremenu, a što nam je sve otkrila o jedinom pećinskom parku u Hrvatskoj saznajte u tekstu.

Pećinski park Grabovača jedini je takav park u Europi, kako ste zadovoljni upoznatosti posjetitelja s tom činjenicom?

Nismo zadovoljni jer se Pećinski park Grabovača sa svojim bogatstvom podzemnih krških oblika tek treba afirmirati kao jedinstvena prirodna atrakcija zbog koje itekako vrijedi sići s autoputa Zagreb-Split.

S obzirom da se vaš tim sastoji od mladih ljudi, znači li to da su mladi u Lici zainteresirani za bavljenje speleologijom, ili imate problema u pronalasku radne snage?

Smatram da mladi u Lici nažalost još uvijek nisu dovoljno upoznati s pojmom speleologije. No, nemamo problema s pronalaskom radne snage jer dosta mladih želi postati dio tima Pećinskog parka. Pretpostavljam da im se sviđa naš duh i pozitivnost.

Kako lokalno stanovništvo komentira park, shvaćaju li važnost i ljepotu koju park pridonosi njihovom kraju?

Lokalno stanovništvo uglavnom pozitivno komentira Pećinski park ili pak nemaju nikakvo mišljenje o nama. Uglavnom, velika većina nas još uvijek poistovjećuje s Općinom Perušić, jednostavno ne mogu razlikovati Općinu s jedne strane i Javnu ustanovu s druge strane. Onaj dio stanovništva koji je dobro  upoznat s parkom i radom Ustanove  uglavnom shvaća potencijal Grabovače te da mi možemo biti važan „kotačić“ u razvoju ovog dijela Like. Problem je što svi očekuju uspjeh „preko noći“, a ne shvaćaju da je to dugotrajan proces.

Kakva je suradnja s lokalnim stanovništvom?

Zadovoljni smo suradnjom s lokalnom zajednicom, uvijek se odazovu te nam pomognu kad ih to tražimo.

Po čemu je pećinski park Grabovača poseban?

Posebnost Pećinskog parka leži u činjenici da smo jedini takav park ne samo u Europi već i u svijetu. U širim granicama parka imamo dosad istraženih 30ak speleoloških objekata s dugom tradicijom istraživanja i posjećivanja. Imamo ih puno više ali ih još uvijek nismo sve istražili. Osim toga, javnosti je relativno nepoznata i činjenica da se na području parka nalazi i špilja Budina ledenica s rijetkim sigama L oblika i predstavljaju jedini takav tip špilje u ovom dijelu Europe.

Smatrate li da Lika treba više pažnje posvetiti speleologiji i špiljskom turizmu?

Speleoturizam kao grana turizma je još uvijek nedovoljno razvijen ne samo u Lici nego i u cijeloj Hrvatskoj. Da, mislim da bi trebali posvetiti više pažnje speleologiji i špiljskom turizmu, pogotovo iz razloga što cijela Lika obiluje špiljama, a neke od njih su i važni arheološki lokaliteti.

Iza vas je vrlo uspješna godina, odradili ste brojne projekte, humanitarne sajmove, akcije i niz drugih manifestacija, koje bi posebno od njih izdvojili i zašto?

Posebno mogu izdvojiti manifestaciju koju smo pokrenuli 2017.g., a to je Božićna čarolija na Grabovači. Zahvaljujući velikom trudu i radu djelatnika Ustanove (Tomislav, Mario, Tea, Marko) i našoj stalnoj suradnici ravnateljici Narodne knjižnice Josipi Milković manifestacija je svake godine sve posjećenija. Nekako nam je ta manifestacija najdraža, pogotovo se veselimo izradi božićnog nakita ,smišljanju novih zona za klince, novih sadržaja… Osim te „posebne“ manifestacije sve su nam jednako drage. U svaku manifestaciju se ulaže puno rada, kreativnosti i truda uz minimalna novčana ulaganja. Mogu izdvojiti i manifestaciju „Zeleni sajam“ koju smo pokrenuli prošle godine. Izraziti smo zadovoljni rezultatima i brojem odazvanih izlagača,pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da nikad prije nismo organizirali nešto slično niti je itko od nas imao ikakvo iskustvo u organizaciji takvog tipa manifestacije.  Hvala svima koji nam pomažu u realizaciji svih ideja i manifestacija, a hvala i Općini Perušić  i našim „komunalcima“ (Perušić d.o.o.) kojima baš i uvijek nisu najjasnije naše ideje („što je pjesnik htio reći“)  ali nas bezrezervno uvijek podrže. Od projekta posebno nas veseli činjenica da smo napravili značajne pomake u razvoju volonterskog i skautskog turizma. Prošle godine smo imali dosta skautskih grupa na Grabovači, a i za 2019. bilježimo povećan broj upita.

Često se domaćin volonterima iz raznih dijelova svijeta putem programa Erasmus+, možete li nam reći nešto više o tim volonterskim programima?

S volonterskim projektima smo krenuli 2015. godine i dosad smo proveli šest projekata. Izrazito smo zadovoljni s takvim tipom projekta, ne samo da mi kao Ustanova imamo promociju i pomoć u realizaciji ideja već veliku korist ima i lokalna zajednica. Svake godine se na Grabovači održava tečaj stranog jezika, ljetne škole za klince i mnoštvo drugih aktivnosti i sadržaja. Ove godine zajedno s volonterima iz Ukrajine, Sicilije i Cipra u planu imamo napraviti mali vrt s ličkim, ljekovitim i jestivim biljem. Prijavili smo i drugi volonterski projekt, nadamo se da će nam se odobriti, a s tim projektom i volonterima bi napravili senzorički park za djecu s posebnim potrebama. Htjela bih naglasiti činjenicu da osobe koje dolaze odnosno volonteri koji volontiraju na takvim projektima su redom visokoobrazovane mlade osobe, koje su trenutno u fazi traženja posla ili između dva posla.

NP Plitvička jezera prošle je godine u suradnji s Klasterom Lika Destination  tijekom ljetne sezone formirao info punkt Lika destinacije na kojem su posjetitelji, između ostalih zaštićenih područja, mogli saznati i za PP Grabovača. Koje je Vaše mišljenje o info punktu?

Smatram da je ideja o formiranju Info punkta u NP Plitvička jezera izvrsna. Svih ovih godina su Plitvice bile zatvorene za ostatak Like i konačno su sad otvorila „svoja vrata“! Kroz Nacionalni park prolazi preko milijun turista te je to svima nama odlična reklama.

Također, prošle ste godine surađivali i na zajedničkoj ulaznici Lika destinacije. Kakvi su Vaši komentari na tu suradnju? Jeste li zadovoljni prodajom ulaznica?

Mi (ja) smo zadovoljni suradnjom. Opet ponavljam, bitan nam je marketing, Plitvice su najpoznatiji Hrvatski nacionalni park i svaki spomen imena „Grabovača“ je važna promocija. Hvala Nacionalnom parku Plitvička jezera!

Koje je Vaše mišljenje o udruživanju svih zaštićenih područja u Lika destinaciji i o brendiranju Lika destinacije kao destinacije zaštićenih područja?

Mislim da je to odlična ideja jer dosad nije bilo slične inicijative. Svako zaštićeno područje je radilo zasebno, a zajedno udruženi u inicijativu poput Lika destinacije svi možemo napraviti puno više za razvoj zaštićenih područja ali i cijele Like. Ulaganje u brendiranje Lika destinacije je bitno jer zaštićena područja Like mogu biti pokretači razvoja ne samo lokalne sredine već i cijele Like kao regije. Svaka brošura parka ili bilo koja druga reklamna kampanja Pećinskog parka nosi oznaku #LikaDestinacija, nije puno ali i mi možemo pomoći u brendiranju Lika destinacije.

Pećinski park Grabovača u 2018. godini bilježi porast broja posjetitelja od čak 43%, što je po Vašem mišljenju glavni razlog tomu?

Glavni razvoj povećanja broja posjeta je pojačano ulaganje u marketing. Jako važnim za promociju područja nam se pokazao reklamni pano kojeg smo postavili u Zagrebu.

Kakvi su planovi za budućnost? Možemo li očekivati novitete i/ili promjene u parku?

Nadamo se da bi se ove godine mogli trajno zaštiti u kategoriji značajni krajobraz. Također, planiramo otvorenje nove poučne, biološke staze i novog panoramskog vidikovca sa šumskim orguljama. U planu nam je i nastavak radova na proširenju parkirališta za posjetitelje te nastavak radova na jednoobraznom uređenju ulaza u park, organiziranje brojnih manifestacija kako bismo se približili široj javnosti. Ove godine smo prvi put krenuli i s ulaganjima u content marketing odnosno u suradnji s tvrtkom Midas iz Zagreba, radimo na brand awareness kampanji za Pećinski park.

 
  Vijesti - Sve