Peta godina Lika Quality certifikata

Objavljeno: 12. 05. 2022 - 7:11
Lika destination - Peta godina Lika Quality certifikata

Destinacija Lika postala je prepoznatljiva održiva turistička destinacija što dokazuje plasmanom u TOP 100 svjetskih održivih destinacija. Upravo jedinstvenim projektom razvoja, certificiranja i uključivanja lokalne hrane u turističku ponudu, Klaster Lika Destination uvrstio je Liku na ovaj prestižni popis. 

Danas je u Gospiću upriličena nova dodjela certifikata koja uključuje čak 17 novih proizvođača: Obrt Medenko, Author E, SOPG Maras Milan, OPG Furlan, OPG Zorić, OPG Vunena čarolija, Obrt Danijela, Domaća radinost Slavica Čorak, Mini Lika, Cesarice, OPG Kostelac, OPG Sekula Lucija, OPG Ćaćić Božidar, Domaća radinost Mirjana Vukelić, OPG Sekula Danijel, Eko Vedrine d.o.o. te Agrovelebit d.o.o., koji je uključen u sustav već 4 godine.

 Za iznimno rijetko naseljeno područje, kao što je Lika, ovo je ogroman uspjeh i jamstvo opstanka stanovništva, što je i bio primarni cilj. Naime, 2015. godine LAG Lika pokrenuo je petogodišnji projekt integralnog upravljanja destinacijom, poznat kao INTEGRA LIKA 2020, u sklopu kojeg je i osmišljen Lika Quality sustav, kako bi zadržao stanovništvo na ovom području. U 2017. godini vođenje sustava Lika Quality je preuzeo Klaster Lika Destination te odtada uspješno provodi zacrtane ciljeve. Rezultati su više nego vidljivi. Ukupno 183 certificirana proizvoda zaštićenim Znakom Lika Quality te 80 proizvođača, mahom obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 

Predsjednica Klastera Lika Destination gospođa Petra Kovačević istaknula je značaj ovog projekta ne samo za lokalne proizvođače nego i za cijelu destinaciju Lika u turističkom ali i širem gospodarskom smislu te svakako demografskom. „Kratki lanci opskrbe s razlogom su trend u razvijenom svijetu zbog manjeg „otiska“ tj. smanjenja zagađenosti koje se stvara kroz transport namirnica. U tom kontekstu Lika je itekako u trendu, na što smo ponosni. Svega toga ne bi bilo bez naših vrijednih proizvođača, kojima najviše dugujemo. Zato ćemo i dalje raditi na permanentnoj edukaciji svih dionika kao i građanstva.“

Prisutne su također predstavili i predsjednik LAG-a Lika gospodin Danijel Tušak, predstavnica Ministarstva poljoprivrede gđa Jelena Đugum, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića gospođa Kristina Prša te župan Ličko-senjske županije gospodin Ernest Petry.

Na dodjeli Lika Quality certifikata domjenak je pripremila Srednja strukovna škola iz Gospića, a sastojao se, naravno, od Lika Quality namirnica.

 
  Vijesti - Sve