Turistički klaster Unasana posjetio destinaciju Lika

Objavljeno: 29. 05. 2019 - 4:21
Lika destination - Turistički klaster Unasana posjetio destinaciju Lika

Klaster Lika Destination 29. svibnja ugostio je predstavnike i članove turističkog klastera Unasana iz Bihaća, Bosna i Hercegovina.

Podsjetimo, Klaster Lika Destination osnovan je 2017. godine s ciljem brendiranja destinacije Lika kao destinacije zaštićenih prirodnih područja i gastro-destinacije. Namjera je očuvati prirodnu i kulturnu baštinu, a turizam razvijati isključivo po modelu održivog razvoja. Klaster Lika Destination do sada je ostvario vidljive rezultate provodeći projekte koji imaju naglasak upravo na turizam u zaštićenim područjima te lokalnoj gastronomiji.

S druge strane, turistički klaster Unasana osnovan je također 2017. godine, u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ kojeg implementira WWF sa regionalnim partnerima u 8 zemalja, a ima za cilj osigurati uvjete za ekonomsko jačanje tog područja pokretanjem novih ili proširenjem postojećih djelatnosti putem kreiranja novih turističkih sadržaja te plasiranjem autohtonih proizvoda unutar turističke ponude, brendiranja i standardiziranja uz jačanje kapaciteta samih članova.

S obzirom na geografske sličnosti te ciljeve osnivanja, ova dva klastera zaista mogu puno naučiti jedan od drugog. Naime, tijekom ožujka ove godine susjedni klasteri Lika Destination i Unasana potpisali su sporazum o suradnji. Tada su predstavnici i članovi Klastera Lika Destination posjetili područje Klastera Unasana, a ovaj posjet članova Klastera Unasana u destinaciju Lika upravo je nastavak započete suradnje. Kako bi u potpunosti upoznali destinaciju Lika kroz mirise, okuse i prirodne ljepote domaćini su s gostima degustirali certificirane Lika Quality proizvode u kušaonici rakije OPG-a Vlainić Ivan i sirani Vegium te uz stručno vodstvo posjetili prostore Parka prirode Velebit i upoznali se s Velebitom i njegovim ljepotama putem prezentacije. Za kraj svog studijskog putovanja obišli su i Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan gdje su osim raznih informacija o ovom svjetskom geniju imali priliku boraviti na mjestu na kojem je Tesla crpio ideje za svoje prve izume.

Tijekom dana predstavnici i članovi ova dva klastera osim što su uživali u prirodnim ljepotama i gastro delicijama imali su priliku upoznati se još bolje te su već razradili planove i ideje za daljnju međusobnu suradnju što zapravo i je krajnji cilj ovakvih studijskih putovanja.

 
  Vijesti - Sve