Turizam za sve u Lika destinaciji - pitanja i odgovori

Objavljeno: 17. 02. 2020 - 1:05
Lika destination - Turizam za sve u Lika destinaciji - pitanja i odgovori

Klaster Lika Destinstion je u prosincu 2019. godine održao set edukativnih radionica na temu poljoprivreda i turizam u sklopu projektnih aktivnosti projekta „Turizam za sve u Lika destinaciji“ sufinanciranog sredstvima HBOR-a u sklopu natječaja „Pružimo znanje, potaknimo inicijative“.

Klaster je edukativne radionice održao u općinama Lovinac, Udbina, Vrhovine i Brinje, a bile su namijenjene za sve koji se žele baviti turizmom i/ili poljoprivredom te koji žele započeti ili unaprijediti svoje poslovanje. Radionice su bile koncipirane tako da su zainteresirani sudionici na jednom mjestu mogli dobiti sve informacije o spomenutim temama.

Ukoliko ste propustili sudjelovati na predavanjima, a zanimaju vas spomenute teme prezentacije možete preuzeti ovdje.

 Nakon edukacija klaster je putem anketnog istraživanja želio provjeriti koliko su informacije s edukacije koristile sudionicima te je li netko od njih zaista i pokrenuo vlastito poslovanje.

Tijekom provođenja anketnog istraživanja ispitanici su imali mogućnost postaviti  pitanje svakom od predavača na što su direktno od predavača i dobili odgovor. Pitanja i odgovori nalaze se niže u tekstu.

1. Pitanja postavljena Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, područni ured Gospić

„Imam ugostiteljski objekt i već nekoliko godina imam osobu koja mi u sezoni radi nekoliko mjeseci i tu i tamo po potrebi kad treba što ukupno bude 6 mjeseci ali ponekad možda nije baš u komadu pa me sad zanima mora li biti baš u komadu tih 6 mjeseci rada da bi se ta potpora mogla dobiti?"

  • Ciljane skupine mjere stalni sezonac su osobe koje su kontinuirano radile najmanje 6 mjeseci kod istog poslodavca i koje će kod poslodavca raditi još najmanje 1 sezonu (najmanje 6 mjeseci). Pritom je važno napomenuti da poslodavac ne može koristiti mjeru za osobe koje su radile na određenom nepunom radnom vremenu. Također, poslodavac može koristiti mjeru za onaj broj stalnih sezonaca koliko ima zaposlenih na neodređeno vrijeme.

"Zanima me i kakva je to potpora za očuvanje radnih mjesta te na kakvo sve obrazovanje zaposlenika možemo poslati zaposlenika?"

  • Potporu mogu koristiti poslodavci kod kojih je došlo do privremenog pada poslovnih aktivnosti i/ili ostvarenog gubitka u poslovanju te za stjecanje potrebnih znanja i vještina radnika koje je potrebno pripremiti za tržište s obzirom na potencijalan gubitak radnog mjesta zbog poteškoća u poslovanju poslodavca.

Ukoliko ste zainteresirani za detaljnije informacije o svim mjerama koje poslodavci moraju zadovoljiti kako bi koristili određenu mjeru, slobodno se obratite Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, područni ured Gospić ili na broj: 053/ 617 276 ili 053/ 617 283.

2. Pitanje postavljeno tvrtki Interligo d.o.o.

„ Želim svoje apartmane s 2 zvjezdice podignuti na više, pa me zanima što točno moram učiniti kako bih to i ostvario?"

  • Budući da ste naveli kako je u pitanju apartman(i) za početak je najpotrebnije da otvorite Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2016_01_9_241.html) te potražite Prilog II (na samom dnu). Prilog II predstavlja sve uvjete za kategorizaciju apartmana i kuća za odmor. Budući da želite 3*, popratite svaki uvjet kojemu je polje sa 3* sive boje. Kada uskladite objekt sa svim uvjetima, dovoljno je da odete u Ured državne uprave i zatražite novo Rješenje. Komisija Vam stiže na teren i provjerava sve uvjete iz Pravilnika. Ukoliko je sve ispunjeno dobit ćete novo Rješenje za apartman sa 3* (u Vašem slučaju). Napominjemo da je Vaš objekt Postojeći ako već sada imate Rješenje za pružanje usluga smještaja sa 2*. To znači da na dijelu Pravilnika gdje su veličine modula (gdje je lijeva strana Pravilnika podijeljena na dva dijela), Vi pratite lijevi dio, lijeve uvjete, one za postojeći objekt.

3. Pitanje postavljeno LAG-u Lika

"Zanima me da li se u mjeri 6.4. kod pružanja usluga u ruralnim područjima može navesti berba plodova. Htio bih posaditi voćke koje bi kupci sami ubirali prilikom kupnje pa me zanima može li se to tako navesti?"

  • Aktivnost koju ste naveli – „sadnja voćaka“ nažalost kroz mjeru 6.4. „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području“ nije prihvatljiva. Što se tiče pružanje usluge „berbe plodova“- u nacrtu natječaja za provedbu Podmjere 6.4. »Ulaganja u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti« – provedba tipa operacije 6.4.1. »Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima«, u Prilogu 1. navedeno je “Ako je organizacijski oblik korisnika OPG, dopunska djelatnost koju razvija mora biti upisana u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu u trenutku objave nacrta Natječaja na e-savjetovanju . OPG mora razvijati nepoljoprivrednu djelatnost sukladno Pravilniku u upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (“Narodne novine”, broj 62/19). Ako je organizacijski oblik korisnika obrt, djelatnost mora biti upisana u Obrtni registar najmanje godinu dana u trenutku objave nacrta Natječaja na e-savjetovanju. Ako je organizacijski oblik korisnika pravna osoba, djelatnost mora biti upisana u Sudski registar.” Navedeni natječaj i priloge možete pročitati na sljedećoj poveznici:  https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=13515

4. Pitanja postavljena Klasteru Lika Destination

„Kako se mogu uključiti u sustav ličke kvalitete?“

  • Klaster Lika Destination jednom godišnje raspisuje Javni poziv koji traje otprilike mjesec dana tijekom kojeg svi zainteresirani proizvođači koji se žele uključiti u Lika Quality sustav mogu poslati svoje prijavu. Obavijest o raspisivanju Javnog poziva klaster objavi na svojoj web stranici, facebook profilu te u lokalnim medijima. Da bi određeni proizvod mogao ući u Lika Quality sustav potrebno je da bude proizveden na području destinacije Lika i da ima uporište u tradiciji. Također potrebno je da proizvođač bude uredno registriran za ono što proizvodi. Dokumentaciju koju je potrebno dostaviti prilikom prijave možete pronaći ovdje.

„Mogu li se s kafićem uključiti u IQM?“

  • Možete. U IQM Destination Lika projekt se mogu uključiti svi subjekti s područja destinacije Lika iz raznih turističkih grana.

„Kako mogu doći do toga na prodajem na Plitvicama?“

  • Pretpostavljamo da se bavite proizvodnjom nekog proizvoda. Klaster je u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop u Nacionalnom parku Plitvička jezera formirao zajedničko prodajno mjesto Lika Quality proizvoda, šti znači da bi određeni proizvod prvo trebao ući u Lika Quality sustav kako bi mogao svoje proizvode prodavati na spomenutom zajedničkom prodajnom mjestu.
  Vijesti - Sve