Gradski muzej Senj

Gradski muzej Senj

IQM - dionici projekta - Gradski muzej Senj

Gradski muzej Senj nalazi se u palači obitelji Vukasović, koja je bila jedna od najuglednijih i najutjecajnijih senjskih obitelji. Palača je građena u XIV.-XV. st. u gotičko renesansnom stilu i vrhunski je objekt profane arhitekture grada Senja.

Gradski muzej osnovan je 7. svibnja 1962. godine kao kulturna i znanstvena ustanova čija je zadaća skupljanje, čuvanje, sređivanje, proučavanje, obrađivanje, prezentiranje i objavljivanje muzejske i kulturno-povijesne građe. Muzej ima odgojno-obrazovnu funkciju, a vodi brigu o cjelokupnoj kulturnoj i prirodnoj baštini grada i okolice. U muzeju su uređene zbirke: Arheološka i hidroarheološka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Senjsko pomorstvo, Intelektualni krug Senja, Senj i Senjani u Domovinskom ratu, Etnografska zbirka Bunjevaca i Prirodoslovna zbirka Velebit. U sastavu Gradskog muzeja Senj djeluje i stručna knjižnica (Seniensia) sa starijom i novijom arhivskom građom, fotodokumentacija, te manja zbirka umjetničkih slika. Zbog velike važnosti grada i brojnih lokaliteta među kojima se posebno izdvajaju Sveti Juraj, Lukovo, Starigrad, Stinica, Prizna stalna je obaveza Muzeja zaštita sveukupne baštine grada Senja i okolice.

Muzej je razvio i bogatu nakladničku djelatnost koja se odnosi na sveukupnu prošlost i kulturu Senja i okolice. Gradski muzej je za posjetitelje otvoren tijekom cijele godine.

Možda vas zanima...