Lička kapa

Lička kapa

IQM - dionici projekta - Lička kapa

Lička kapa najprepoznatljiviji je simbol Like. Crno je crvene boje s crnim kitama (resama). Njoj su se kroz povijest mijenjali materijali izrade, dužina resa i ukrasi, ali su boja i oblik uvijek ostajali isti. Rese su prvotno bile kraće i nosile su se iznad desnog uha, a kasnije su se počele nositi i duže rese, no pričalo se kako su rese bile duge onoliko koliko su muškarcu bila duga četiri prsta. Vrh kape oduvijek je bio crven, dok je oglavlje bilo ili crno ili crveno izvezeno crnim motivima. Motivi su zapravo bili kružići i spirale koje još nazivamo Zečji skok, a bod kojim su se motivi vezli je lančanac. Ovaj se vez koristio iz razloga jer su kružići na kapi simbolizirali i vojsku na Krbavskom polju koja je bila lančano povezana.

S ličkom kapom veže se mitska konotacija povezana s povijesnim događanjem traumatične prekretnice u Hrvatskoj u 15. stoljeću. Legenda kaže da su poslije bitke na Krbavi (9. rujna 1493.) i katastrofalnog hrvatskog poraza iza brojnih poginulih na polju ostale majke, supruge, sestre i kćeri koje su svoju tragediju pretočile u ličku kapu.

Dno (ravno) simboliziralo bi krbavsku ravan na kojoj su se u srazu crvene i crne boje susrele dvije vojske (hrvatska i turska, kršćanska i islamska) kao sukob dobra i zla. Na obodu se nalaze dvostruke, međusobno spojene, spiralne kružnice koje su prikaz ratna kovitlaca same bitke, a rese teku kao tuga i bol (suze) za poginulim junacima.

Izvor: Knjiga, Lička kapa, Tatjana Kolak i Dragica Rogić

Možda vas zanima...