Park prirode Velebit

Park prirode Velebit

IQM - dionici projekta - Park prirode Velebit

Park prirode Velebit najveće je zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. Položaj Velebita, njegova geološka građa, te čak tri različite klime (mediteranska, kontinentalna i planinska) koje se isprepliću na ovom području, utjecali su na razvoj veoma bogate flore i faune.

Velebit pripada sustavu Dinarida. Ukupna dužina Velebita je 145 km, a njegova se širina kreće u rasponu od 10 do 30 km.

Svojim specifičnim položajem Velebit pruža raznolike mogućnosti odmora. Ljubitelji aktivnog odmora mogu se okušati u planinarenju, šetnjama poučnim stazama, obilasku špilja, biciklizmu, raftingu i kanuingu, sportskom ribolovu, alpinističkim aktivnostima, jahanju... Ljubitelji sportskog penjanja mogu posjetiti alpinističku zonu u Dabarskim kukovima (srednji Velebit). Kukovi Agin kuk, Rujičin kuk i Čelina kuk otvoreni su za penjanje od travnja do studenog. Radi se o dugim penjačkim smjerovima za koje je potrebno znanje, iskustvo i dobra oprema. Ljepotom slapova, dubinom kanjona, raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta, krške rijeke Zrmanja i Krupa obogaćuju južni dio Parka prirode „Velebit“. Očuvanost i raznolikost flore i faune sa brojnim endemima upotpunjuju sliku kanjona ovih rijeka.

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko 7 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje. Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama, nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja.

Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti, Cerovačke špilje su 1961. g. zakonom zaštićene kao geomorfološki spomenik prirode.

Uvala Zavratnica jedna je od najljepših uvala na našoj obali, smještena nedaleko Jablanca, nasuprot otoka Raba. U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih. Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem te šetnica uz more. Uvala Zavratnica je dio NATURA 2000 – ekološke mreže sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Književnik Vjenceslav Novak ovdje je pronalazio inspiraciju za svoja djela.

Možda vas zanima...