Domaća radinost Očica Ovčica

Domaća radinost Očica Ovčica

Lika Quality - Domaća radinost Očica Ovčica

Proizvodi s Lika Quality oznakom: 

Ličanin privjesak

Ličanin magnet

 

Domaća radinost Očica Ovčica započela je s radom 2020. godine u svrhu promidžbe svoga kraja, očuvanja tradicijskih vrijednosti, širenja ljepote stvaralaštva i osobnog zadovoljstva. Bogati asortiman proizvoda čine suveniri Like i Gacke te nakit i razni modni dodatci ručno rađeni tehnikom heklanja, pletenja ili šivanja od najčešće materijala hrvatskih proizvođača. Svi proizvodi inspirirani su tradicijom kraja i imaju svoju jedinstvenu priču. Predstavljeni su na nekim lokalnim sajmovima, a mogu se pronaći u suvenirnici PP Grabovača i NP Sjeverni Velebit te lokalnoj knjižari/poklon galeriji Timber trade Otočac. Podršku u radu dale su i neke poznate osobe poput Ane Rucner, Lu Jakelić, Andree Andrassy i bivše predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović reklamiravši naše proizvode.

U svrhu promidžbe svog kraja i rada nastao je katalog suvenira Like i Gacke koji se može pogledati na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) i mrežnoj stranici TZ Grada Otočca. Našli su se tu suveniri poput cokljice, ličke kape, brkatog Ličanina, ovčice pramenke, smeđeg medvjedića, ličke pčele i domaće gacke pastrve kao privjesci, magneti, straničnici ili ukrasi. Svojom originalnošću i jedinstvenošću privukli su simpatije turista i lokalnog stanovništva.

Svi ostali predmeti inspirirani su tradicijom i zavičajnošću te kao takvi prilagođeni funkcionalnosti i nosivosti u današnjem vremenu.

Kako se ručni rad i ljepota naše tradicije ne bi zaboravili osjećamo se poput malih promotora svoga kraja. Čuvamo tradiciju kraja od zaborava, ali na jedan moderan i pomalo drukčiji način i u svemu tome jako uživamo.

Neizostavan suvenir u našoj ponudi suvenira Like i Gacke je lik Ličanina. Ime  je to za stanovnika Like. Prepoznatljiv je po ličkoj kapi crvenkapi i dugim brkovima. Mnoga umjetnička djela prikazuju Ličane s dugim brkovima pa je tako postao svojevrsni zaštitni znak Ličana. Jako dobro se uklopio i na našem suveniru koji dolazi kao privjesak i magnet. Ručno su izrađeni od pamučnog konca tehnikom heklanja ili kukičanja. Heklanje ili kukičanje se ubraja među stare zanate našeg kraja kojim su se bavile žene i djevojke. Osim što su ova dva suvenira motivom prepoznatljiva za naš kraj ujedno su i čuvari starih zanata. Privjesak i magnet su veličine cca 5 cm.

Možda vas zanima...