SOPG Ivan Maras

SOPG Ivan Maras

Lika Quality - SOPG Ivan Maras

Proizvod s Lika Quality oznakom: 

Borovnice


Nakon obavljene detaljne analize tla ustanovljeno je da je kiselost tla od PH 4,3 idealna za uzgoj borovnica te smo  2008 godine krenuli u sanju prvih sadnica borovnice. Plantaža se nalazi u mjestu Žabica kraj Gospića. Pošto smo bili prvi uzgajivači borovnica u Lici počeli smo sa probnom sadnjom od 300 sadnica s 5 različitih sorti gdje se pokazalo da im tlo i klima izuzetno odgovaraju. Danas imamo oko 1000 sadnica koje smo dobili iz vlastitog uzgoja metodom razmnožavanja putem reznica. Uzgoj je 100 % ekološki što znači da se biljke ne tretiraju apsolutno nikakvim kemijskim sredstvima, a gnojenje je isključivo organskim gnojivom.

Borovnica je sitni plod zanimljive plave boje osim divnog okusa ima i niz blagotvornih učinaka na zdravlje. To je namirnica koje obiluju fitokemikalijama te mogu usporiti gubitak ili pak pospješiti pamćenje. Smatra se da je za takvo njihovo djelovanje zaslužna visoka razina flavonoida, posebno antocijana i flavanola. Poznat je i pozitivan učinak borovnica na vid. Borovnica jača male krvne žile, kapilare, te omogućuje tako hranjivim tvarima da dospiju i do slabije prokrvljenih mjesta u oku. Poboljšava noćni vid i prilagodbu na jarko svjetlo te pomaže kod liječenja degenerativnih bolesti mrežnice (retinopatije). Plava boja borovnica potječe od antocijana – poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava. Borovnice su bogate i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a djeluje blagotvorno kod snižavanja kolesterola u krvi. Odličan su izvor vitamina C, pa tako jedno serviranje borovnica (150 g) osigurava 41% od preporučenih dnevnih potreba.

Prodajemo isključivo svježe plodove najviše sa kućnog praga i putem narudžbi. Jedan manji dio prodajemo na tržnici u Zadru..

U budućnosti je u planu proširenje plantaže te proizvodnja proizvoda od borovnica kao što su likeri, pekmez,  sok i slično.

Možda vas zanima...