Ajda - spoj kreativnosti i ljubavi prema prirodi

Objavljeno: 09. 04. 2024 - 11:02
Lika destination - Ajda - spoj kreativnosti i ljubavi prema prirodi

U mjestu Udbina nalazi se Ajda, mali obrt koji odiše kreativnošću i ljubavlju prema prirodi. Njihova strast leži u proizvodnji unikatnog nakita te proizvodnjom i preradom lavande (Lavandula Angustifolia). Ovaj spoj ljepote i prirode čini obrt Ajda posebnim te privlači ljude koji cijene autentičnost i prirodnu ljepotu. 

Gospođi Ajduković zahvaljujemo na izdvojenom vremenu, a intervju pročitajte u nastavku:

1. Otkud Vam ideja za proizvodnju prirodne kozmetike?

Ajda lavanda nastala je iz ljubavi prema prirodi posebno aromatičnom i ljekovitom bilju. Shvatili smo da je ovo naše ličko podneblje i nadmorska visina idealna za Pravu lavandu (Lavandula Angustifolia Mill. Labiatea) te smo tako krenuli.

2. Na koji način dolazi do finalnog proizvoda?

Finalni proizvodi rezultat su brige za dva hektara nasada, ručne berbe, prerade, odnosno destilacije cvijeta od čega dobivamo čisto eterično ulje i hidrolat (cvjetnu vodu). Dio cvijeta se suši i sprema u mirisne vrećice i za čaj. Svi su naši nasadi u potpunosti ekološki za što imamo i eko znak.

3. Radite li sve sami ili imate pomoć?

Ajda lavanda je mala obiteljska farma i sve radimo sami.

4. Koje proizvode imate u ponudi?

Od proizvoda u ponudi imamo organsko eterično ulje, hidrolate (cvjetnu vodu koja je izvrstan tonik za kozu), suhi cvijet, glicerinske sapune. Proizvodimo i sirup od lavande (vrlo neobičan okus koji osvježava i izvrstan je u raznim koktelima) te liker od lavande. Budući da sam educirani aromaterapeut imamo i melate, aromaterapijske pripravke sa medom.

5. Vaši proizvodi nalaze se u Lika Quality sustavu, regionalnom sustavu kvalitete hrane, pića i suvenira. Kakva su Vaša iskustva sa spomenutim sustavom?

Eterično ulje, hidrolat i suhi cvijet (mirisna vrećica) su u sustavu Lika Quality i zadovoljni smo suradnjom.

6. Imate li u planu proširiti proizvodnju ili asortiman proizvoda?

Planiramo još zanimljivih proizvoda, a to sve ovisi o tržištu i potražnji.

7. Vidjeli smo vaše predivno polje lavande. Je li ga teško održavati?

Polje lavande prostire se na dva hektara i u potpunosti se obrađuje ručno, te nije lak posao ali mi smo opijeni mirisima pa ne osjećamo umor ni težinu. Radimo to još uvijek iz ljubavi i sa puno entuzijazma. Na farmi imamo i turističku ponudu, apartman za smještaj gostiju te smo uglavnom popunjeni, gosti oduševljeno prošetaju poljem ličke Provanse (kako to oni zovu) čak sudjeluju u radovima, berbi i sl. i to im je svakako nezaboravan doživljaj koji ponesu sa sobom. Voljeli bismo kad bi naša priča postala poznatija jer smatramo da je iskorak u ponudi naše destinacije.

  Vijesti - Sve