Gospićani upoznali Gospić

Objavljeno: 26. 07. 2019 - 6:21
Lika destination - Gospićani upoznali Gospić

Jučer se na Trgu Stjepana Radića u Gradu Gospiću 50-tak građana iz Grada Gospića i okolice okupilo kako bi krenulo u turističko razgledavanje starogradske jezgre Grada Gospića.

Razlog okupljanja bilo je provođenje stručnog turističkog razgledavanja pod imenom „Upoznaj Gospić„ koji je organizirao Klaster Lika Destination u sklopu provođenja aktivnosti projekta „Turistički Grad Gospić“, a provedbu programskih/projektnih/manifestacijskih aktivnosti sufinancira Grad Gospić.

Cilj provođenja ove aktivnosti bio je upoznati stanovnike Grada Gospića i okolice s kulturno-povijesnim znamenitostima i činjenicama o Gradu Gospiću koje možda nisu znali ili su zaboravili.

Klaster Lika Destination osnovan je s ciljem brendiranja destinacije Lika te se provodeći razne aktivnosti u turizmu često puta susreo upravo s problemom neinformiranosti građana o ljepotama i zanimljivostima mjesta ili grada u kojem žive. Vođeni ovim problem rodila se ideja o provođenju turističkog razgledavanja pod imenom „Upoznaj Gospić“ upravo kako bi sami Gospićani bili turisti u svom gradu te bolje upoznali svoj grad. S obzirom da se stanovništvo sve više okreće turizmu, posebno iznajmljivanju privatnog smještaja što rezultira i većim brojem turista u gradu, cilj ove aktivnosti je da građani dobivene informacije prenesu svojim obiteljima, prijateljima te gostima i turistima koji borave na ovom području.

Za stručno vođenje iz klastera su angažirali Udrugu turističkih vodiča Like te je dopredsjednik udruge Mislav Kolak tijekom dva sata predstavio povijesne činjenice, legende i ostale zanimljivosti vezane za Grad Gospić ali i Liku. Tako je zainteresirana skupina obišla Trg Stjepana Radića, šetalište Vile Velebita, Murković mlin, stari most, ostatke najstarije građevine u Gospiću – kule Age Senkovića, vodaricu Martu, staru kožarsku ulicu, zgradu u kojoj je živio Nikola Tesla ali i brojne druge lokacije. Osim stanovnika Gospića i okolice u grupi se nalazilo i nekoliko turista kojima se ovo turističko razgledavanje posebno svidjelo. Pri završetku sudionici razgledavanja pohvalili su ideju te komentirali kako bi ovakvih razgledavanja, namijenjenih upravo lokalnom stanovništvu, trebalo biti više.

Voditeljica Klastera Lika Destination Petra Butković izrazila je zadovoljstvo odazivom i naglasila kako je ovo prvo turističko razgledavanje namijenjeno lokalnom stanovništvu, a cilj im je ovakve aktivnosti provoditi i po ostatku destinacije Lika koja obuhvaća 15 JLS u Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Karlovačkoj županiji.

 
  Vijesti - Sve