Izletište Butina – gostinjska kuća u slikovitom selu Kuterevo

Objavljeno: 08. 04. 2020 - 11:45
Lika destination - Izletište Butina – gostinjska kuća u slikovitom selu Kuterevo

Obitelj Bukovac – Butina iz velikog grada vratila se živjeti u selo Kuterevo i time nastavila dugogodišnju obiteljsku tradiciju bavljenja ugostiteljstvom. Na izletištu, uz ponudu smještaja, nude hranu i piće koje pripravljaju po tradicijskoj recepturi vrijednih "kuterevskih planinki“.

Po čemu je ovo imanje posebno pitali smo domaćine, Dubravku i Tomu Bukovac, a što su nam sve otkrili pročitajte u nastavku:       

 

 

Obitelj ste koja se iz grada preselila u malo podvelebitsko selo Kuterevo. Kako ste se odlučili na taj korak?

Moja supruga je rođena Zagrepčanka, upoznali smo se u Zagrebu, gdje smo nakon vjenčanja i rođenja djece ostali živjeti i raditi. Moj brat je ostao u Kuterevu, bavio se trgovinom i ugostiteljstvom te me zapravo on svojim primjerom ostanka u našem kraju, trudu i radu koji je ulagao da ovo malo velebitsko selo postane boljim mjestom za život, potaknuo na ovu odluku.

Danas vodite uspješan posao izletišta Butina. Međutim, to je samo nastavak dugogodišnje obiteljske tradicije bavljenja ugostiteljstvom, zar ne?

Tako je, kao što sam spomenuo, moj brat se bavio ugostiteljstvom. U početku je to bila lokalna gostionica, mjesto okupljanja naših seljana. Kasnije je to bila jedna od najpopularnijih gostiona u koju su dolazili mladi iz svih krajeva Like. U kratkom periodu bio je tu i jedan od prvih disco club-ova u ovom kraju. Danas je to turističko Izletište u koje dolaze ljudi iz svih krajeva svijeta.

Poznati ste među brojnim izletnicima koji posjećuju Liku. Po čemu je Vaše izletište posebno?

Jednostavnost, gostoprimstvo, dovoljno za pojesti i popiti, a puno toga za ispričati.

Upravo ste spomenuli kako se ne bavite turizmom, već gostoprimstvom. U čemu je razlika?

Mi gosta primamo u svoju kuću i želimo da se tako i osjeća – „kao kod kuće“.

Iako ovaj posao radite sa ljubavlju, vjerujemo kako nije nimalo jednostavan. S kojim se izazovima susrećete u poslovanju?

Najgore nam je kad gosta koji dođe na vrata moramo odbiti zbog nedostatnih prihvatnih kapaciteta i radne snage koju je u tako malom selo jako teško pronaći. Zbog takvih situacija od prošle 2019. godine počeli smo goste primati isključivo na temelju prethodne rezervacije. Jedini tako našim gostima možemo pružiti kvalitetu usluge kakvu želimo.

Vaši gosti su grupe i individualci u želji za aktivnim odmorom i lokalnom hranom. Kako dolazite do gostiju?

Do sada nikada nismo imali sustavni marketing sa kojim smo se prezentirali svojim gostima i privlačili ih na svoje Izletište. Prije je to bilo isključivo prenošenje "od usta do usta" ali dolaskom društvenih mreža širenje informacija postalo je nezaustavljivo. Iako za sada nemamo ni Facebook ni Instagram profil osjećamo njihov snažan učinak.

Koliko se gosti prosječno zadržavaju? Jeste li zadovoljni time?

Naši gosti obično ostaju samo jedan dan, mali broj se zadržava 2-3 dana, a rijetki ostaju po tjedan dana. No, smatramo da se nalazimo na lokaciji gdje bi ostanak za obilazak okolnih prirodnih i društvenih atrakcija optimalno bio 5 dana.

Od 2019. godine dionik ste projekta IQM Destination Lika. Jeste li zadovoljni suradnjom s klasterom Lika Destination i ostalim partnerima na projektu?

Jako smo zadovoljni suradnjom sa timom iz Klastera Lika Destination, nenametljivo ali stručno i motivirajuće utječu i potiču nas činiti svoju ponudu kvalitetnijom, da se razvijamo i idemo u korak s trendovima koji stvaraju putnici diljem svijeta.

Surađujete li pritom sa lokalnom zajednicom i drugim nositeljima turističke ponude u destinaciji?

Svakako! U želji da svojim gostima pokažemo život na selu i u Velebit planini često u svoju ponudu uključujemo kuterevske drvodjelce, folklorno društvo „Dangubice“, odazivamo se na manifestacije u organizaciji turističke zajednice, gostima dajemo informacije i o drugim turističkim nositeljima i rado ih upućujemo na njih.

Možete li reći da poslujete u skladu s održivim razvojem?

Održivi razvoj je novi, popularan termin za nešto što je na selu svakodnevnica od davnina. Živimo s prirodom, ono što joj uzmemo nastojimo joj i vratiti.

S obzirom da je Kuterevo podvelebitsko selo, smatrate li da je potencijal planinarskog turizma dovoljno razvijen?

Planinarski turizam u Kuterevu postoji, no ne u omjeru koliki je potencijal. Još uvijek se većinom događa stihijski. Djelomičan razlog tome je što su Kuterevci donedavno živjeli tradicionalnim načinom, od šume i planine su prehranjivali svoje obitelji. U šumu se išlo raditi, a ne planinariti. Šuma nije značila rekreaciju već egzistenciju. Tek unatrag par godina ove stvari se mijenjaju, u korist planinarskog turizma ali nažalost i nauštrb tradicijskog načina življenja.

 

Više o Izletištu Butina možete pronaći na: https://www.lika-destination.hr/gdje-jesti/ponuda/izletiste-butina

 
 
  Vijesti - Sve