Kuća za odmor Zera Rust’ke – riznica kulturne baštine

Objavljeno: 24. 04. 2020 - 1:49
Lika destination - Kuća za odmor Zera Rust’ke – riznica kulturne baštine

U vrijeme kada je na tržištu sve više luksuznih smještajnih objekata rijetki su oni koji ostavljaju bez daha zbog svoje autentičnosti. Kuća za odmor Zera Rust’ke puno je više od kuće za odmor, ona je prava mala riznica kulturne baštine  koja ne želi da mnogi predmeti ličkoga kraja koji se nalaze u kući, padnu u zaborav. U malom selu pored Gospića nalazi se dvjestotinjak godina stara kuća vlasnika Ivice Rudelića koji nam je otkrio reakcije gostiju na autohtoni stil uređenja, ali i svoj pogled na turizam u destinaciji Lika.

Gospodinu Rudeliću zahvaljujemo na izdvojenom vremenu, a intervju pročitajte u nastavku:

1. Vlasnik ste autentične kuće za odmor naziva Zera Rust'ke. Otkud ideja za tako neobičan naziv?

Kako se unutarnje uređenje približavalo kraju ostalo je otvoreno pitanje pod kojim će imenom  kuca izaći na turističku ponudu. Budući nismo željeli personalizirati uslijed prevelikih emocija koje kuća budi kod nas napravili smo objavu na društvenoj mreži Facebook da nam pratitelji, potencijalni gosti i prijatelji predlože ime upravo onako kako je oni vide, da u korijenu ima nešto.. Ličko. Između podosta zanimljivih prijedloga odlučili smo se za Zera rust'ke Maje Radanović , mnogima nerazumljiv,

(zera-malo, daj mi zera soli, rust-kamen u kamenjaru, livadi, rustikalan-seoska arhitektura) čije ime je ponajbolje opisala moja baba Ana tada devedeset petogodišnja starica rekavši kratko...malo sela.

2. Kuća datira još iz 19. stoljeća i ostavlja bez daha sve koji borave u njoj. Međutim, početna ideja bavljenja turizmom nije išla u tom smjeru, zar ne?

Kako često u životu neki projekti ostanu u ladici ili nezavršeni tako smo i mi krenuli sa namjerom bavljenja turizmom i izgradnjom nove kuće namijenjene isključivo za obitelji sa djecom gdje bi svi zajedno boravili u velikom poluotvorenom prostoru i što više međusobno komunicirali od jutra do kasne večeri uvidjevši sve veću otuđenost u obiteljima. Tijekom gradnje često su nam dolazili prijatelji u posjetu, razgledavajući imanje. Oduševljenje su iskazali prema staroj derutnoj kući, tada u grubim crtama pripremljenoj za privremeni boravak ali punoj artefakata. Kako ponekad treba oko sebe osluhnuti uočili smo da u turističkoj ponudi Like nedostaje upravo takvih autohtonih kuća. Odlučili smo privremeno obustaviti uređenje novog objekta i posvetiti se obnovi stare 200 godina stare kuće.

3. Iako je preuređena u autohtonom stilu, kuća ima sav luksuz modernoga života. Kako ste postigli da se gosti koji borave u kući vrate stotinu godina u prošlost i osjete kako se nekada živjelo u Lici?

Popriličan izazov u interijeru gdje je trebalo sačuvati autohtonost šezdesetih godina prošlog stoljeća i prilagoditi novim tehnologijama, postaviti komade namještaja izrađene oko 1930 g. ormare koje napravio moj otac oko 1960, napraviti sanitarije sa daskom kakav je nekad imao poljski wc, kuhinju ukomponiranu u nanovo napravljenom kredencu sa ugradbenim hladnjakom i perilicom. Posebnu pažnju sam posvetio bojama, motiv sam pronašao u ličkim šarenicama i krparama.

4. Kuća je puna detalja i starog namještaja. Kakvu oni vrijednost imaju za Vas?

Emotivna veza, sjećanje na djetinjstvo provedeno kod babe i dida, selo kakvo pamtim, topla, vesela, humana atmosfera dodatno me je motivirala da napravim kuću sa duhom prošlosti, nadasve toplu kakvu pamtim.

5. Koliko se prosječno zadržavaju Vaši gosti?

Dvije godine se bavimo iznajmljivanjem, možda kratko razdoblje za analizu. Prosječno borave tjedan dana u sezoni, van sezone uglavnom vikendom.

6.. Partner ste na projektu IQM Destination Lika. Smatrate li da se turizam u destinaciji Lika razvija u dobrom smjeru? Što biste istaknuli kao najveću prednost/prepreku turističkih subjekata?

Projekt IQM Destination Lika nam je omogućio osim podrške, umrežavanje svih subjekata; od OPG-ova, obiteljskog smještaja, kampova, turističkih agencija. Još uvijek smo svi oslonjeni na NP Plitvička jezera, moramo biti duboko svjesni da nam preko 70 posto stranih gostiju dolaze upravo zbog te turističke atrakcije.  

7. Kakve su najčešće reakcije i iskustva gostiju? Vraćaju  li Vam se stari gosti?

Gosti ostaju oduševljeni interijerom i boravkom u netaknutoj prirodi dok je njihov povrat čak iznenađujući obzirom da se današnji turistički nomadi rijetko odlučuju na povratak već žele istražiti nove destinacije.

8. Što smatrate kao najveći izazov bavljenja ovom vrstom turizma?

Turizam je izazov, turizam su novi ljudi, različite kulture, sigurno će nas oplemeniti, potiče nas da budemo bolji, kozmopoliti, da ulažemo u kvalitetu, obrazovanje, da budemo jednaki ili ispred onih koji nas posjećuju, da i sami putujemo.. 

9. Preporučujete li svojim gostima turističke sadržaje u blizini?

Osim Plitvičkim jezerima gosti su oduševljeni i NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit, Grabovačom, kanjonom rijeke Like i mnogim nepoznatim mikro lokacijama na koje ih upućujemo.

10. Smatrate li da je uloga domaćina važna stavka bavljenja turizmom? Biste li se nazvali samo privatnim iznajmljivačem ili možete reći da ste i domaćin?

Uloga domaćina je izuzetno bitna u bavljenju turizmom. Prije svega smatram se domaćinom, i uvijek naglašavam kako zlatna kvaka ne otvara vrata. U početku projekta smo zacrtali da ne želimo biti iznajmljivač sa kod ključem. Doček gosta kod nas traje prosječno 30 minuta, gdje goste provedemo imanjem i prezentiramo svaki detalj kako bi u potpunosti doživio kuću, povijest, lokaciju. Između ostalog u timu su turistički pratitelj, vodič, animator za djecu. Želimo biti aktivan dionik u turizmu cijele godine.

11. Za kraj, po čemu je destinacija Lika tako posebna i što ona to ima u odnosu na druge destinacije?

Mir!  Mir!

 

Više o kući za odmor Zera Rust'ke možete pronaći na: https://www.lika-destination.hr/smjestaj/cijena/kuca-za-odmor-zera-rustke

 
 
 
  Vijesti - Sve