Novih 80 proizvoda u Lika Quality sustavu

Objavljeno: 05. 07. 2019 - 12:55
Lika destination - Novih 80 proizvoda u Lika Quality sustavu

U destinaciji Lika se nalaze čak tri nacionalna parka, park prirode, pećinski park i brojna druga prirodna bogatstva, a jedinstveni klima i okoliš omogućuju rast i uzgoj visokokvalitetnih namirnica. Iz tih razloga Klaster Lika Destination, vođen motom „smart sustainable destination“ brendira destinaciju Lika kao gastro-destinaciju i destinaciju zaštićenih prirodnih područja.

Zajedničkim aktivnostima ustanova koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima destinacija se brendira kao destinacija zaštićenih prirodnih područja, a putem brenda Lika Quality kao gastro-destinacija.

23. travnja Klaster Lika Destination raspisao je 3. Javni poziv za iskazivanje interesa za korištenje Znaka „Lika Quality“ – za proizvode. Prisjetimo se, u ožujku 2018. godine se tadašnjoj skupini od 15 proizvođača pridružilo njih 22, a sustav Lika Quality je ukupno brojao 98 proizvoda. Od danas je brendom Lika Quality obuhvaćeno preko 170 proizvoda od 62 proizvođača s područja destinacije Lika koji su registrirani sukladno svim zakonskim i zdravstvenim propisima RH.

Lika je oduvijek poznata kao poljoprivredna regija, međutim u širim razmjerima lička hrana još uvijek nije dovoljno valorizirana. Na ovaj način, umrežavanjem proizvođača i njihovim umrežavanjem s ugostiteljskim objektima i suvenirnicama, potiče se lokalna proizvodnja, a Lika se brendira kao gastro-destinacija i to proizvodima ličke kvalitete, odnosno „Lika Quality“.

Danas je na sjednici tijela koja odlučuju o dodjeli prava uporabe Znaka Lika Quality dodijeljeno pravo korištenja Lika Quality Znaka za novih 80 proizvoda.  Također, od danas Lika Quality sustav broji i dvije kategorije proizvoda više pa su tako dosadašnjim kategorijama (med, meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, pekarski proizvodi, pića i napitci, povrće, samoniklo bilje, voće, voćne prerađevine i suveniri) dodane još 2 nove kategorije (kozmetika i žitarice). Dokaz je to kako je Lika Quality sustav prepoznatljiv brend, da su proizvodi koji nose ovu oznaku sve traženiji te da su i lokalni proizvođači prepoznali priliku za plasmanom proizvoda pod zajedničkim brendom ličke kvalitete.

Lika Quality proizvodi trenutno se mogu kupiti na zajedničkom prodajnom mjestu Lika Quality proizvoda u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a uskoro će biti dostupni i u suvenirnicama ostalih zaštićenih područja unutar destinacije Lika.                         

  Vijesti - Sve