Održan prvi dan konferencije “Lika destination days”

Objavljeno: 19. 11. 2019 - 5:55
Lika destination - Održan prvi dan konferencije “Lika destination days”

Tijekom naredna dva dana hotel „Jezero“ u NP Plitvička jezera bit će domaćin savjetovanja „Lika destination days – Upravljanje kvalitetom održivog turizma u destinaciji Lika“.

Jedinstveni projekt brendiranja destinacije Lika provodi se od 2017. godine pod motom „Smart sustainable destination“, a danas je okupio predstavnike Ministarstva turizma, Uprave za zaštitu okoliša i energetike, Gradova, Općina, Turističkih zajednica i djelatnika s područja Ličko-senjske županije. Uvodni govor pripao je domaćinu, ravnatelju NP Plitvička jezera Tomislavu Kovačeviću koji je naglasio kako se ovaj važan skup održava u jednom od 10 najljepših mjesta na svijetu.

NP Plitvička jezera ima tu čast svrstati se u kategoriju 10 najljepših turističkih destinacija i zaštićenih područja, pri čemu održivi razvoj i maksimalno očuvanje okoliša imaju u tome presudnu ulogu. Lika Destination Days je konferencija za koju vjerujem da ćemo je održavati svake godine. Do sada smo održavali  konferencije o održivom turizmu jer je i moto rada i razvoja turizma na Plitvičkim jezerima održivi turizam. Ovo je prigoda da svi mi tijekom ova dva dana naučimo nešto više i to primjenimo u praksi. Destinacija Lika svakako je jedinstvena jer se ovdje nalaze tri od ukupno osam hrvatskih nacionalnih parkova. Ovdje imamo i jedini pećinski park u svijetu, Pećinski park Grabovača. Tu je i prekrasna rijeka Gacka, zatim jedna od najdubljih jama, Lukina jama na Velebitu, naglasio je ravnatelj Kovačević i nadovezao se na voditeljicu koja istaknula  kako je u Lici rođen Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih umova, i Marijan Matijević, najjači čovjek na svijetu. Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina ustvrdio je kako je održivi razvoj turizma nukleus budućnosti hrvatskog turizma.

Turizam je postao jedan od najnaprednijih i najvažnijih gospodarskih grana. Koliko god je to dobro, istovremeno je potencijalna prijetnja. Najbrže rastući BDP je u turizmu i činjenica da je svaki deseti  stanovnik planeta vezan je uz turizam. U Hrvatskoj turizam čini petinu prihoda u gospodarstvu. Hrvatska je vrlo brzo prošla put turističkog razvoja i danas moramo vrlo ozbiljno pogledati u budućnost i vidjeti gdje će turizam biti za neku godinu, kada se s njim počnu baviti nove generacije. Moramo sačuvati našu destinaciju, da ne dopustimo da je turizam „savlada“. Ako se turizam ne nadzire i ne usmjerava on ima tendenciju da nas sve „pregazi“. Zato je upravljanje Lika destinacijom, kao i svim ostalim hrvatskim destinacijama presudna jer očuvanje prirodnih resursa nema alternativu, istaknuo je Tonči Glavina.

Prepoznavši važnost održivog turizma kao bitne gospodarske grane te društvenog i okolišnog učinka, Nacionalni park Plitvička jezera, Klaster Lika Destination, tvrtka Feel IQM i Ministarstvo turizma organiziratori su ove atraktivne i svakako vrlo poučne konferencije. Stručnjaci iz područja održivog turizma na konferenciji su nazočne upoznali sa suvremenim dostignućima u procesu brendiranja destinacije, prezentirali uspješne primjere poduzetnika u turizmu kao i projekt upravljanja kvalitetom razvoja destinacije.

Ova dvodnevna konferencija je namijenjena svima koji namjeravaju započeti s brendiranjem destinacije, predstavnicima gradova i općina, turističkim zajednicama te poduzetnicima koji se bave turizmom kao i onima koji će se turizmom uskoro baviti.

 
  Vijesti - Sve