Ranch Terra - mjesto gdje se avantura susreće s prirodom na jedinstven način

Objavljeno: 16. 03. 2024 - 12:20
Lika destination - Ranch Terra - mjesto gdje se avantura susreće s prirodom na jedinstven način

U malom mjestu Irinovac, u blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera, nalazi se Ranch Terra u kojem posjetitelji mogu doživjeti čaroliju prirode na jedinstven način. Ovaj ranč pruža posjetiteljima jedinstvenu priliku da se povežu s prirodom na intiman i osoban način, upuštajući se u nezaboravno iskustvo jahanja kroz netaknutu prirodu.

Zahvaljujemo Ranchu Terra na izdvojenom vremenu, a intervju pročitajte u nastavku:

1Recite nam nešto o sebi, čime se bavite i što sve obuhvaća Vaša ponuda?

Mi smo obiteljski ranč smješten nedaleko od Nacionalnog parka Plitvička jezera u mjestu Irinovac, udaljenosti svega 2 km od glavne D1 ceste. Naša ljubav su konji, a bavimo se terenskim jahanjem. Jašemo kroz spektakularnu divlju prirodu ovog područja, a na našem ranču, terensko jahanje mogu iskusiti osobe neovisno o njihovom iskustvu. Radimo sa djecom, starijim osobama, početnicima, srednje iskusnim i naprednim jahačima. Imamo nježne, mirne konje za djecu i početnike, ali i energičnije konje za napredne i iskusne jahače. Nudimo različite ture i terene - 1, 2, 3 ili 4h terenskog jahanja te dva dulja izleta - petosatni izlet do Rancha Doline Jelena i sedmosatni izlet do Baraćevih špilja. U ponudi također imamo i "zaručnički" dvosatni ili trosatni izlet te poklon bonove za prigode rođendana i proslava, a nove ponude i izleti su stalno u opticaju. Naš pristup je individualan odnosno svaki naš gost od samog početka, prilikom rezervacije svog termina, dobije uslugu koja nastoji informirati, uputiti gosta te u skladu sa njegovim željama i mogućnostima, izabrati najbolju moguću turu. Za izvedbu samog jahanja, zaslužni su naši vodiči za terensko jahanje, koji dodatno obogate ovaj doživljaj, a gostima su uvijek na raspolaganju za sva pitanja. U sklopu našeg ranča nudimo i smještaj u obliku soba u obiteljskoj kući tako da osobe koje žele provesti više dana na našem ranču, imaju i tu mogućnost.

2. Koliko dugo se bavite ovim poslom? 

Konje imamo 12-ak godina, a turističkim-terenskim jahanjem se bavimo 10 godina.

3. Šo je posjetiteljima najzanimljivije na ranču? 

Kako kojem uzrastu, ali obično to budu smiješne dogodovštine na jahanjima i izletima. Na samom ranču, posjetiteljima je obično zanimljivo gledati prekrasne prizore našeg krda kako opušteno i sretno galopira u svom velikom pašnjaku te se i upoznati sa samim četveronožnim članovima (konjima i psima - Lorom i Norom).

4. Do  koliko ljudi može biti u grupi za jahanje? 

Ovisno o levelu jahanja članova grupe. Ako se npr. radi o početnicima, grupa može sadržavati maksimalno deset osoba.

5. Koliko dugo traje ruta jahanja? 

Nudimo različite rute od kojih su neke za početnike, a neke samo za napredne jahače. Za početnike i obitelji s djecom nudimo turu od 1h jahanja što je ujedno i najkraća tura. Za početnike koji bi se htjeli malo više okusiti u terenskom jahanju može se organizirati i tura od 2h te čak i petosatni izlet do Doline jelena, a napredniji jahači mogu izabrati bilo koje od navedenih tura, često i one dulje, npr. izlet u Baraćeve špilje.

6. Koliko konja posjedujete? 

Trenutno posjedujemo 15 konja, od kojih su dvoje ždrijepci.

7. Da li li ih je teško održavati? 

Ovisno o dobu godine, ali sigurno da su konji velika odgovornost te život s konjima zahtijeva predanost.

8. Koliko je vremena potrebno za osnovnu dresuru konja? 

Ujahivanje konja je proces od par mjeseci, ovisno o konju i njegovoj namjeni. Ono može krenuti s napunjene 3 godine starosti, a tomu prethodi osnovna socijalizacija konja koja se provodi od malih nogu (upoznavanje s drugim konjima, životinjama, ljudima, učenje na ular i vez, vođenje s poda, dizanje nogu itd..). U svakom slučaju, konj je životinja od navike, pa se svi ti obrasci trebaju učestalo ponavljati.

9. Surađujete li s nekim iz destinacije? 

Trenutno učestalo surađujemo sa rančom Dolina Jelena i Baraćevim špiljama u sklopu naših duljih izleta gdje omogućavamo našim gostima da osim terenskog jahanja dožive i upoznaju se i s okolnim znamenitostima ovog kraja do kojih dolazimo na leđima naših konja. Zadovoljstvo nam je surađivati i sa glavnim atraktorom područja, NP Plitvička jezera u obliku njihovih promotivnih paketa gdje gosti ostvaruju određeni popust na našu uslugu te sa okolnim dionicima ove destinacije, iznajmljivačima i ponuditeljima usluga (restorani, hoteli, kampovi, privatni smještaj i sl.) kojima nudimo usluge koje njihovi gosti sa zadovoljstvom koriste.

 

Više o Ranchu Terra možete pronaći ovdje.

  Vijesti - Sve