Turistička atrakcija Like: Gacka plav je plovilo iz jednog debla koje se ne može prevrnuti

Objavljeno: 18. 03. 2024 - 3:54
Lika destination - Turistička atrakcija Like: Gacka plav je plovilo iz jednog debla koje se ne može prevrnuti

Tradicionalna Gacka plav zanimljivo je plovilo koje se nalazi na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Posebnost je u tome što plav nije građena od odvojenih dijelova nego je nastala dubljenjem jednog debla iz jednog stabla. Prvi podaci o plavi potječu iz 17. stoljeća, a danas se na rijeci nalazi nekoliko primjeraka plovila koji služe kao turistička atrakcija. Plovidba je iznimno zanimljiva i atraktivna zbog čistoće i života u rijeci i oko nje.

Zbog svoje konstrukcije plav je bila vrla stabilna na vodi. Služila je kao sigurno prometno sredstvo budući se ovakvo plovilo iznimno rijetko prevrtalo. Za kretanje se koristilo veslo, a zbog svoje masivnosti plav se rijetko zanosila u stranu. Plovidba je zbog ovih činjenica sigurna i za one najbojažljivije.

Prvi podaci o plavi potječu iz 17. stoljeća. Posebno je važan Valvasarov opis i crtež koji pokazuje da se plav od tada praktički nije mijenjala. Otočac je kroz povijest uglavnom opisivan kao grad na vodi te je Gacka plav igrala vrlo važnu ulogu u svakodnevnom životu stanovnika grada, budući se plovilom trebalo približiti samoj utvrdi.

Iako danas nema glavnu prometnu ulogu, plav se do sredine prošlog stoljeća često koristila za prenošenje tereta preko rijeke, a danas ima važnu tradicijsku vrijednost, ali i turističku jer se radi o zanimljivoj atrakciji koju svakako trebate iskusiti kada ste u Lici. Na rijeci se danas nalazi nekoliko primjeraka koji služe kao turistička atrakcija, a jedan primjerak nalazi se u etnografskoj zbirci Muzeja Gacka u Otočcu gdje se možete upoznati sa svim detaljima ovog zanimljivog plovila.

 

Preuzeto s: Turističke priče.

Izvor i foto: Muzej Gacke Otočac.

  Vijesti - Sve