Advent u destinaciji Lika 2023.

Objavljeno: 30. 11. 2023 - 1:23
Lika destination - Advent u destinaciji Lika 2023.

Otkrijte čaroliju adventa u destinaciji Lika, gdje vas očekuju jedinstveni programi koji će obogatiti vaše blagdane. Donosimo vam pregled adventskih događanja u ovom čarobnom kraju, pružajući vam uvid u raznolike manifestacije koje će ispuniti vaše dane toplinom i veseljem. Prošećite svjetlucavim ulicama obasjanim bljeskom božićnih ukrasa, uživajte u čarobnim koncertima koji će ispuniti zrak blagdanskom melodijom, te okusite lokalne gastronomske delicije koje će zadovoljiti vaše nepce. Na božićnim sajmovima pronađite savršene poklone za svoje najbliže, otkrivajući jedinstvene i ručno izrađene suvenire. Iskusite toplinu zajedništva i ljubavi u prekrasnom okruženju destinacije Lika, gdje svaki trenutak postaje poseban, stvarajući nezaboravne uspomene tijekom ovog blagdanskog razdoblja. Doživite čaroliju adventa u srcu prirode i prepustite se magiji koja će vam zagrijati dušu.

Grad Gospić, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Gospića, gradskim ustanovama, udrugama civilnog društva te ostalim partnerima, i ove je godine pripremio bogat i raznolik program povodom Došašća. Program će obuhvatiti različite glazbene izvođače, uključujući domaće folklorne, puhačke, pjevačke i plesačke snage, a posebno će se istaknuti mlada i popularna zabavna pjevačica Domenica koja će, uz sudjelovanje djece, unijeti dodatnu radost puštanjem lampiona dobrih želja. Božićni repertoar predstavit će i Kim Verson. Uz to, najljepše priče iz bajki poput "Trnoružica" i "Orašar" doživjet će svoje izvedbe kroz balet Ukrainskog klasičnog baleta. Poseban kulturni događaj bit će Straussov "Novogodišnji koncert" simfonijskog orkestra Kharkivskog nacionalnog akademskog kazališta, dirigiran pod umjetničkim vodstvom Dmitra Morozova. Osim glazbenih užitaka, Advent u Gospiću donosi predavanja, pričaonice te bogat sadržaj namijenjen kako djeci, tako i odraslima. Tradicionalno, sv. Nikola će dijeliti poklone u gospićkoj Katedrali, dok će se ljubitelji kvizova moći zabaviti na druženjima i pub kvizovima u Kulturno Informativnom centru, gdje će posebnog gostovanja imati poznati hrvatski lovac Krešimir Sučević Međeral. Stara godina bit će ispraćena uz ritmove zabavne glazbe te izvrsne izvođače poput Bosutske bećare i ženskog sastava Učiteljice.

 
 

Turistička zajednica Grada Otočca i Grad Otočac su i ove godine pripremili raznolik adventski program koji će oživjeti gradski park. Posjetitelji će imati priliku uživati u koncertima tamburaške, zabavne i rock glazbe, radionicama za djecu, plesnim programima te sajmu lokalnih proizvoda. Vikendi su rezervirani za vrhunsku zabavu, a ugostiteljska ponuda i klizalište bit će dostupni svakodnevno. Očekuje nas natjecanje u pripremi uštipaka "Zlatni ušćipak", plesni show na ledu Zagrebačkih pahuljica te izvedbe Puhačkog orkestra DVD-a Otočac i Tamburaškog orkestra Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac. Advent će posjetiti i Sveti Nikola te Djed Božićnjak, donoseći slatke poklone najmlađima. Posebno zanimljiva ove godine bit će 3D Božićna potraga za Djedom Mrazom, koja će uključivati kviz i virtualne Božićne likove na pet lokacija. Također, pred kraj prosinca, gradski park postat će domaćin Božićnog mini showrooma s uređajima za virtualnu stvarnost. Program započinje 1. prosinca Međunarodnom konferencijom o ženama u poduzetništvu, a otvaranje Adventa uz koncert Klape Iskon planirano je za 2. prosinca. Advent u Otočcu prošle je godine osvojio drugo mjesto za najljepši advent u Hrvatskoj u kategoriji malih gradova, a organizatori se nadaju još većem uspjehu i odazivu ove godine.

 
 

Grad Senj i Turistička zajednica grada Senja, u suradnji s gradskim ustanovama, institucijama, udrugama, klubovima i društvima, pripremili su poseban adventski program kako bi obogatili najljepši dio godine. Početak adventskih događanja označit će otvorenje izložbe "Simbolika i značenje vremena došašća" u Gradskom muzeju Senj, uz besplatan ulaz i razgledavanje Gradskog muzeja te Kripte Katedrale Uznesenja BDM. U sklopu adventskog programa, posjetitelji će imati priliku uživati u raznovrsnim koncertima, priredbama, izložbama, predstavama, pričaonicama te druženju s Moto Mrazovima. Posebno će se istaknuti doček Djeda Božićnjaka, a miris i okus blagdana moći će se doživjeti na adventskoj kućici koja će biti postavljena na Pavlinskom trgu. Osim toga, po prvi put u Senju organizirat će se doček Nove godine uz grupu Point, obećavajući nezaboravno dočekivanje nove godine u ovom predivnom gradu. Advent u Senju obećava obilje radosti, zabave i blagdanske čarolije za sve posjetitelje.

 
 

Općina Plitvička JezeraTuristička zajednica općine Plitvička Jezera pripremili su fascinantan program kako bi obogatili predstojeće blagdane! Program započinje u petak, 01.12., uz uzbudljivi DJ party, a u subotu 02.12. je svečano paljenje prve adventske svijeće te spektakularno paljenje lampiona za mir u svijetu. Bogat program kulminira na Staru godinu nezaboravnim koncertom iznenađenja. 

 
 

Ove godine, čarolija Adventa na Plitvičkim jezerima će se odvijati na dvije posebne lokacije – u Buffetu Slap na Ulazu 1 i u Zimskom vrtu hotela Jezero, te će trajati od 9. prosinca 2023. do 2. siječnja 2024. godine. Pridružite na otvorenju Adventa 9. prosinca 2023. godine u hotelu Jezero, gdje ćete moći uživati u bogatoj adventskoj gastro ponudi. Tijekom ovog razdoblja, doživite posebne trenutke s obitelji i prijateljima u mirnom i prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Uživajte u raznim aktivnostima poput vožnje kočijom s konjima ispred hotela Jezero od 15:00 do 18:00, Facepaintinga u Kongresnoj dvorani hotela Jezero od 15:30 do 18:00 te predstave "Čarobna zima – Klaun Šarenko" u Kongresnoj dvorani hotela Jezero s početkom u 18:00.

Posjetite Nacionalni park Plitvička jezera, istražujte bajkovite staze i staze Plitvičkih jezera te zabilježite čaroliju blagdanskog duha fotografirajući se s Djedom Božićnjakom i Bakom Mraz. 

 
 

Ovogodišnji bogati adventski program u Perušiću donosi niz čarobnih trenutaka i blagdanske atmosfere za sve posjetitelje. Već tradicionalna Čarolija na Grabovači, koja započinje 2. prosinca u 15:00 sati, obasjava park stotinama lampica, stvarajući blagdansku čaroliju za najmlađe. U centru Perušića, 15. prosinca, očekuje nas Blagdanski pop&rock party uz grupu Tajno ime, pružajući dobru zabavu za sve posjetitelje. Posebno osmišljen dječji program, 21. prosinca, donosi predstavu "Bjelobradi nosi darove" u izvedbi teatra Gavran, dok će Dječji adventski dan u OŠ Perušić uključivati nastup učenika te zanimljive radionice. Humanitarni božićni sajam i Božićni kviz na otvorenom obogaćuju adventske aktivnosti, a Trio Marinero će zabavljati posjetitelje 23. prosinca. Cijelo razdoblje dočeka Nove godine, Perušić će biti okićen i uređen zahvaljujući potpori Općine Perušić, Pećinski park Grabovača, Perušić d.o.o. i Narodne knjižnice Općine Perušić. Vrhunac blagdanske čarolije bit će doček Nove godine u grijanom šatoru uz Tamburaški sastav Baruffa – pozivajući sve da ponesu osmijeh, radost i dobru volju kako bi zajedno proslavili blagdane u Perušiću.

 
 

U subotu, 2. prosinca 2023. godine, s početkom u 15 sati, Grabovača će postati središte snježne Božićne čarolije. Posjetitelje očekuju svjetlosni ugođaji, mirisi kuhanog vina te obilje božićnih dekoracija, stvarajući magično ozračje u sklopu Božićne čarolije na Grabovači. Mali božićni sajam pružit će priliku za slasne poslastice poput domaćih kolača te kupnju prigodnih božićnih ukrasa i suvenira. Uživajte u toplini kod Rudolfa uz kuhano vino, raznovrsne kobasice i božićne fritule. Posebno iznenađenje je "Zemlja zime", novi kutak unutar čarolije. Za najmlađe su organizirane brojne aktivnosti poput Potrage za izgubljenim pričama, dječje radionice, Bakine božićne pričaonice te oslikavanja lica. Djed Božićnjak će podijeliti male poklone i radosno pozirati posjetiteljima. Djeca će imati priliku poslati svoje želje Poštom Djeda Božićnjaka. Ne zaboravite na posljednji obilazak špilje Samograd u ovoj godini. Božićnu čaroliju na Grabovači organiziraju Javna ustanova "Pećinski park Grabovača", Narodna knjižnica Općine Perušić i Turistička zajednica Općine Perušić, pozivajući sve da barem na jedan dan zaborave brige i uživaju u pozitivnoj energiji, dobrim željama i veselju koje donosi Božić.

 
 

Gračac je spreman za uzbudljiv adventski period s bogatim programom događanja. Dana 3. prosinca, nakon svečanog paljenja prve adventske svijeće, očekuje nas otvaranje manifestacije dočeka Božića. Svi posjetitelji imat će priliku uživati u atmosferi topline i zajedništva te sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima koje će obogatiti adventsko iskustvo u ovom pitoresknom mjestu. Gračac se priprema donijeti posebnu čaroliju Božića kroz različite manifestacije, stvarajući nezaboravne trenutke za sve sudionike.

 
 

Cerovačke špilje poziva sve ljubitelje čarobnih trenutaka na nezaboravnu radionicu u subotu, 16. prosinca. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u jedinstvenom iskustvu u društvu malih vilenjaka koji će ih povesti kroz čarobni svijet blagdanske radosti.

Uživajte u stvaranju posebnih uspomena zajedno s obitelji i prijateljima dok zajednički ukrašavate božićno drvce u prekrasnom okruženju Centra izvrsnosti. Osjetite toplinu blagdanskog duha dok stvarate unikatne ukrase i dijelite smijeh s dragim ljudima.

Nakon ukrašavanja bora, pripremite se za nevjerojatno putovanje u dubine Cerovačkih špilja. Poseban gost očekuje vas unutar tih mističnih prostora, pružajući vam priliku da doživite blagdansku čaroliju na neobičnom mjestu.

 
 

Turistička zajednica Brinje surađuje s Općinom Brinje, Udrugom žena Pavenka Brinje i PD Škamnica kako bi organizirala poseban program za prosinac, obilježavajući božićne blagdane i uživanje u zimskim radostima. Očekuju vas događaji koji će donijeti toplinu blagdanskog duha u ovo prekrasno područje, spajajući lokalnu zajednicu u veselju i radosti prosinačkih trenutaka.

 
 

U Karlobagu, Turistička zajednica Općine Karlobag pripremila je nezaboravnu Božićnu čaroliju za sve posjetitelje. Uz posebnu pažnju posvećenu najmlađima, 6. prosinca bit će organiziran doček sv. Nikole, koji će obradovati djecu podjelom darova u prekrasnoj crkvi sv. Josipa. Subota, 9. prosinca, ozarit će druga adventska svijeća na trgu Giardin s početkom u 17 sati, stvarajući magičnu atmosferu. Tijekom dana očekuje nas niz uzbudljivih aktivnosti, uključujući Radionicu djeda Božićnjaka, turnire u stolnom tenisu i stolnom nogometu, Božićni kviz te razna druga događanja koja će obogatiti božićni duh zajednice. Sve pojedinosti o rasporedu možete pronaći na fotografiji ispod ovog teksta. 

 
 

Općine Saborsko i Rakovica, uz Turističku zajednicu područja Plitvičke doline, organiziraju božićne sajamove. Posjetitelji ovih božićnih sajmova imaju priliku doživjeti jedinstven spoj tradicije i božićne čarolije u prekrasnom okruženju, stvarajući nezaboravne uspomene koje će nositi sa sobom iz ovog čarobnog dijela Hrvatske.

 
 

Pozivamo vas da posjetite destinaciju Lika i doživite nezaboravan adventski doživljaj!

  Vijesti - Sve