Lika uz brendiranje kao odredište održivog kontinentalnog turizma povećava i kvalitetu

Objavljeno: 21. 10. 2019 - 1:15
Lika destination - Lika uz brendiranje kao odredište održivog kontinentalnog turizma povećava i kvalitetu

Lika je prva u Hrvatskoj koja se brendira kao destinacija održivog kontintentalnog turizma, u sklopu čega je provedeno prvo mjerenje kvalitete ponude i usluga uz recenzije gostiju, pri čemu je ukupna ocjena za destinaciju 91 od mogućih 100 i to na osnovu više od 37,5 tisuća recenzija.

Prvo mjerenje kvalitete ponude u destinaciji Lika (Lika Destination) pod nazivom "IQM Destination LIKA" počelo je u siječnju ove godine u suradnji domaće tvrtke Feel IQM, prema čijim se standardima integriranog upravljanja kvalitetom destinaciji (IQM) mjeri, te naručitelja projekta - NP Plitvička jezera i Klastera Lika destination, doznaje se od Đurđice Šimičić iz Feel IQM-a.

U projekt se uključilo više od 130 partnera iz Like - od hotela, kampova i hostela do ugostiteljskih objekata, turističkih agencija, OPG-ova, izletišta, sirana, memorijalnih centara, muzeja, suvenirnica te velik broj iznajmljivača s kojima je na tome radila Anamarija Cicarelli iz tvrtke Interligo.

Mjerenju su prethodile radionice u četiri destinacije specifične za ličko područje: Rakovici, Gospiću, Otočcu i Karlobagu, na kojima su stanovnici i nositelji ponude prihvatili standarde IQM Destination LIKA, dok se u suradnji sa globalnom platformom ReviewPro mjerila i online reputacija Like kao destinacije na temelju recenzija/ocjena gostiju.

Ogroman napredak uz brendiranje i certificiranje kvalitete 

"Dobiveni početni rezultati vrlo su ohrabrujući za novo planiranje i uključenje novih partnera. Osim globalne ocjene gostiju (GRS) za destinaciju Lika (91), relativno visoke ocjene su i za odnos cijene i kvalitete (75), a za same usluge 83, dok se najviše recenzija odnosilo na NP Plitvička jezera kojima su gosti dali i najvišu ocjenu u destinaciji, 98,5", iznosi Šimičić.

Komentirajući te ocjene i cijeli projekt, ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević naglasio je važnost mjerenja kvalitete i ocjene gostiju za daljnje unapređenje poslovanja, zadovoljstva i posjetitelja i stanovnika tog područja te za proces brendiranja.

"Projekt IQM Destination ili mjerenja i razvoja kvalitete ponude i destinacije u cjelini je iskorak, tim više što taj model ne podnosi bilo kakvu protekciju i gledanje kroz ružičaste naočale. Stoga smo zadovoljniji prvim rezultatima, pogotovo što su posjetitelji glavni ocjenjivači, zbog čega je za njih i druge uključene projekt vrlo motivirajući jer pridonose razvoju brenda", ocijenio je Kovačević.

Ističe da glavni moto destinacije Lika "Lika, Smart sustainable destination/Lika, pametna i održiva destinacija" pokazuje smjer procesa brendiranja, od čijeg je početka 2015. do danas u Lici, kako kaže, ostvaren ogroman napredak, jer je turizam ušao i u područja Like gdje ga nikad nije bilo.

"Važno je što smo u sklopu projekta prvo educirati stanovništvo o važnosti brendiranja za opstanak i gospodarski razvoj Like, a veliku smo pažnju posvetili poljoprivrednim i proizvođačima hrane, koja nosi certifikat kvalitete Lika Quality, kao i ukupno cijelom tom zaštićenom području s tri nacionalna parka, parkom prirode, pećinskim parkom te nizom prirodnih fenomena, što je i glavni motiv destinacije.

Stanovnici žele umrežavanje i razvoj turizma

Šimičić još važnim smatra što su kroz projekt IQM Destination Lika stanovnici tog područja u većini iskazali pozitivno mišljenje o turizmu te potrebu umrežavanja, ali i spremnost za novim ulaganjima u turizam idućih godina, pri čemu je izazov produljenje boravka gosta u Lici, posjećivanje više od 30 atrakcija na cijelom području, kvalitetan protok informacija te kvaliteta usluga i proizvoda.

"Vjerujemo da će porast kvalitete i novi programi boravka koji se osmišljavaju u Liku privući i nove goste, da ostaju nekoliko dana i opet se vrate. Lika je nepresušni izvor interesa, prepuna kvalitetnih prirodnih i tradicijskih atrakcija, prometno dobro dostupna i povezana, a i turističke agencije sa smještajnim objektima kreću u snažnu promociju višednevnog boravka gostiju u Lici, što sve pridonosi razvoju turizma", zaključuje Šimičić. (Hina)

Preuzeto sa: https://mint.gov.hr/

  Vijesti - Sve