Novih 10 proizvođača uključeno u sustav Lika Quality

Objavljeno: 18. 06. 2021 - 9:04
Lika destination - Novih 10 proizvođača uključeno u sustav Lika Quality

Na sjednicama stručnih tijela sustava „Lika Quality“ donesena je odluka o dodjeli prava korištenja Znaka Lika Quality za 10 novih proizvođača s 21 novim proizvodom.

Sustav se provodi na području destinacije Lika koja osim Ličko – senjske županije obuhvaća područja Karlovačke i Zadarske županije. Osim povezivanja lokalnih proizvoda pod isti brend  - Lika Quality, cilj sustava je poticanje lokalnih proizvođača na proširenje proizvodnje, ispravnu registraciju poslovanja, samozapošljavanje te otvaranje novih prodajnih mjesta. Kako kaže Petra Kovačević, voditeljica Klastera Lika Destination: „Lika Quality proizvodi vrhunske su kvalitete zbog područja na kojem su uzgojena i/ili proizvedena. Gotovo 60% ukupne površine destinacije nalazi se na popisu NATURA 2000 što ličkim namirnicama daje iznimnu nutritivnu vrijednost i bogatstvo okusa. Upravo zbog toga mi u Klasteru brendiramo destinaciju Lika kao destinaciju zaštićenih prirodnih područja, ali i kao gastro destinaciju i to prema načelima održivog razvoja.“.

Javni poziv bio je otvoren do 01. lipnja 2021. godine, a svoje prijave poslalo je 16 proizvođača za 30 proizvoda. U utorak, 15. lipnja na sjednici tijela koja odlučuju o dodjeli prava uporabe Znaka Lika Quality donesena je odluka o uključivanju 10 proizvođača u sustav Lika Quality koji do sada nisu bili Korisnici sustava: OPG Starčević, SOPG Nikolina Tonković Čorak, OPG Pčelarstvo i stočarstvo Kasumović, Divinum – obrt za proizvodnju prirodne kozmetike, Domaća radinost Očica Ovčica, OPG Butina, OPG Koča, OPG Brbot, Eko Vedrine d.o.o. i OPG Obljajac. Proizvođači čije prijave nisu ocjenjene pozitivnom ocjenom dobili su uputu kako unaprijediti prijavu za idući Javni poziv.

Iz klastera dodaju: “Zahvaljujući upravo Lika Quality sustavu destinacija Lika krajem prošle godine uvrštena je na popis TOP 100 svjetskih zelenih održivih destinacija i to među 15 najuspješnijih primjera zbog čega smo izuzetno ponosni.“, a da je Lika Quality i u lokalnoj zajednici prepoznat kao uspješan primjer pokazuju i pristigle prijave iz mjesta u kojima do sada nije bilo Lika Quality proizvoda.

Proizvode s oznakom Lika Quality moguće je kupiti u marketima i suvenirnicama NP Plitvička jezera, suvenirnici NP Paklenica, brodovima Jadrolinije te u Kući Hrvatske hrane „Crotaste“ u Zagrebu. U suradnji s NP Plitvička jezera i Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop koja radi na plasmanu Lika Quality proizvoda i ove će godine biti uspostavljeno zajedničko prodajno mjesto svih Lika Quality proizvoda, čije otvaranje uskoro očekujemo.

 Promociju poljoprivrednih proizvoda s oznakom Lika Quality sufinancira i Ministarstvo poljoprivrede u sklopu provođenja projekta "Lika destinacija - promocija poljoprivrednih proizvoda "Lika Quality", čiji je nositelj Klaster Lika Destination, sukladno Odluci o dodjeli financijskih sredstava za financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i vrijednsot ruralnog prostora Republike Hrvatske za 2020. godinu. 

 
  Vijesti - Sve