Održana 4. svečana dodjela certifikata Lika Quality sustava

Objavljeno: 23. 07. 2021 - 2:37
Lika destination - Održana 4. svečana dodjela certifikata Lika Quality sustava

Danas se u atriju Kulturno informativnog centra u Gospiću održala 4. svečana dodjela certifikata Korisnicima Lika Quality sustava.

Lika Quality regionalni je sustav kvalitete hrane, pića i suvenira jedinstven po činjenicama da certificira lokalne proizvode proizvedene isključivo na području destinacije Lika te potiče lokalnu proizvodnju i potrošnju prema načelima održivog razvoja.  Sustav je to pokrenut 2017. godine u sklopu provođenja projekta INTEGRA LIKA 2020 kojeg provode LAG Lika i Klaster Lika Destination s ciljem brendiranja i gospodarskog razvoja destinacije Lika koja osim Ličko-senjske obuhvaća područja Karlovačke i Zadarske županije.

Pravo korištenja Lika Quality oznake može se dobiti putem Javnog poziva koji Klaster Lika Destination raspisuje jednom godišnje, a ove je godine poziv bio otvoren od 29. travnja do 01. lipnja. Na poziv se javilo 16 proizvođača s ukupno 30 proizvoda od čega je njih 11 ostvarilo pravo korištenja oznake, a koji su danas, na svečanoj dodjeli, primili Lika Quality certifikate te ih je stručna suradnica u Klasteru Lika Destination Viktorija Rogić ukratko predstavila. To su OPG Starčević s proizvodom tele buše, Eko Vedrine d.o.o. s proizvodima škripavac, basa i kiselina, Vegium d.o.o. s proizvodima jogurt i škripavac, SOPG Nikolina Tonković Čorak s proizvodom krumpir, OPG Brbot s proizvodima krumpir „Brinjak“ i češnjak „Lički podkapelski“, OPG Koča s proizvodima krumpir i jagode, OPG Obljajac s proizvodom bobičasto voće aronija, OPG Butina s proizvodima maline i kupine, OPG Pčelarstvo i stočarstvo Kasumović s proizvodom livadni med, Domaća radinost Očica Ovčica s proizvodima Ličanin magnet i Ličanin privjesak i Divinum, obrt za proizvodnju prirodne kozmetike s proizvodima suho ulje smilja Hera, hidrolat smilja Helros, balzam od smilja Demetra i Deity set.

Osim novim Korisnicima, uručeni su certifikati i Korisnicima Lika Quality sustava koji su prijašnjih godina ostvarili pravo korištenja Lika Quality oznake, a kojima je produženo pravo korištenja na sljedeće dvije godine: GIS Sinac d.o.o., OPG Brozinčević Željko, OPG Pavičić Ivica, OPG Borčić Bertil Vladimir, OPG Štajdohar Josipa, OPG Hećimović Nikolina, Održivo društvo j.d.o.o., Ajda, obrt za izradu nakita i poljoprivredu, OPG Svetić Marijana, OPG Krpan Tomislav, OPG Laktić Mario, Drvo Ambijent, obrt za izradu stolarije i drvene galanterije, OPG Obućina Katica, OPG Starčević Ante, OPG Furlan Darko, Udruga Mini Lika, OPG Markanjević Josipa, OPG Banić Ana, Medical proizvodnja šljivovice, OPG Šop Dragan, Jadri – Trade d.o.o., Tušak d.o.o., Natura Beef d.o.o., OPG Bogdanić Helena, Tomaić – commerce d.o.o., Udruga Gačanka Otočac, OPG Balenović Nikola, Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora, OPG Pavičić, OPG Vlainić Ivan, Obrt Golac za proizvodnju i prodaju, OPG Turkalj Petar, Lička štrudla Briks d.o.o. i OPG Čačić Alenka.

Prije same dodjele certifikata voditeljica Klastera Lika Destination Petra Kovačević predstavila je dosadašnje uspjehe i najavila nove projekte. Naglasila je kako Lika je zelena destinacija, zahvaljujući prirodnim ljepotama, ali i na COVID-19 globalnim kartama je također obojana u zeleno, što je nemjerljiva prednost. Osobito je istaknula važnost suradnje svih dionika u pozicioniranju Like kao turističke destinacije.

Osim voditeljice klastera sve prisutne pozdravio je predsjednik LAG-a Lika Danijel Tušak koji se prisjetio samog pokretanja ovog sustava te se osvrnuo na promjenu svijesti lokalnih proizvođača nakon čega je sve proizvođače koji nisu dio sustava pozvao na uključivanje.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević te istaknuo kako se kvalitetnim proizvodima može uspjeti u plasmanu proizvoda.

Također, svim proizvođačima čestitao je i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i najavio organiziranje sličnih događaja i projekata u budućnosti.

Na svečanoj dodjeli okupilo se četrdesetak sudionika te su poštivane sve epidemiološke mjere, a dašak atmosfere pogledajte u fotogaleriji.

 Promociju poljoprivrednih proizvoda s oznakom Lika Quality sufinancira i Ministarstvo poljoprivrede u sklopu provođenja projekta "Lika destinacija - promocija poljoprivrednih proizvoda "Lika Quality", čiji je nositelj Klaster Lika Destination, sukladno Odluci o dodjeli financijskih sredstava za financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i vrijednsot ruralnog prostora Republike Hrvatske za 2020. godinu. 

 
  Vijesti - Sve