Održana akcija čišćenja parka Jasikovca u sklopu projekta „Mladi za održivi razvoj Like“

Objavljeno: 17. 09. 2020 - 2:42
Lika destination - Održana akcija čišćenja parka Jasikovca u sklopu projekta „Mladi za održivi razvoj Like“

Klaster Lika Destination započeo je s provedbom projekta „Mladi za održivi razvoj Like“ 02. srpnja 2019. godine, zajedno s partnerima Osnovnom školom Dr. Jure Turića iz Gospića, Srednjom školom Plitvička jezera iz Korenice te s udrugama Lička ekološka akcija i  Društvo „Naša djeca“ Grada Gospića. Projekt se financira u sklopu poziva "Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije" Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a ukupni iznos je 484.944,37 kn.

Zbog situacije uzrokovane virusom COVID 19 radi kojeg su od travnja bile zatvorene i škole, određene aktivnosti su izmijenjene te su edukacije održane on-line. No, s početkom nove školske godine nastavljaju se i aktivnosti na projektu.

Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ provodi se u tri programa izobrazbe od kojih se dva provode u  osnovnoj, a 3. program se provodi u srednjoj školi. Osim edukacija, svaki program izobrazbe ima i terensku nastavu.

Jedna od terenskih nastava održana je danas. Učenici 5. E razreda osnovne škole, koji su dio 2. programa izobrazbe „Mali istraživači za održivi razvoj“, danas su zajedno s predstavnicima Klastera Lika Destination i Ličke ekološke akcije proveli akciju čišćenja parka Jasikovca u Gospiću. Osim što su učenici očistili park, utvrdili su definicije održivog razvoja, važnosti očuvanja okoliša, volontiranja, gospodarenja otpadom te bioraznolikosti. Također, kroz kratko predavanje o pticama i njihovoj važnosti učenici su na nekoliko lokacija ostavili pticama hranu.

Cilj je razviti kod djece svijest o održivom razvoju te im pokazati nekoliko jednostavnih primjera koje mogu i dalje primjenjivati u svakodnevnom životu te prenositi na lokalnu zajednicu.

Stajališta izražena u ovom programu isključiva su odgovornost Klastera Lika Destination i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 
  Vijesti - Sve