Kanu Gacka

IQM - dionici projekta - Kanu Gacka

Bavimo se najmom kanua dvosjeda i četverosjeda na rijeci Gackoj. Nalazimo se na samoj rijeci Gackoj, u idiličnom selu Prozor kod Otočca, 130 km od Zagreba i svega 40 km od Jadranskog mora te 30 km od nacionalnih parkova Plitvička jezera i Sjeverni Velebit. Vrijeme najma kanua iznosi minimalno jedan sat na više, ovisno o željama i kondiciji veslača.

U prošlosti se na Gackoj veslalo u plovilima jedinstvene izrade, pravljenim na način da su se debla iz stoljetnih jelovih šuma kroz koje teče Gacka, dubila u oblik jednostavnog plovila. Tako izrađena plovila iz jednog debla, nazivala su se jednostavno i autohtono – PLAV. Svaka obitelj uz Gacku u prošlosti je posjedovala barem jedno takvo plovilo – jednu PLAV, bez koje je život na Gackoj bio teško zamisliv. Primarno, PLAV se koristila za prijevoz žita do riječnih mlinica, košnju i sakupljanje riječnog bilja, kao i za transport općenito. Naslonjeni na tu tradiciju i mi smo zaplovili, ovaj put u plovilima malo modernije izrade – u kanuima!

Gacka izvire u selu Sincu kod Otočca. Izvori rijeke tipična su planinska vrela sa slapovima i brzacima, dok je daljnji tok mirniji, idealan za veslanje u kanuima.

Dva su glavna izvora, oba prekrasna i jedinstvena; Tonković vrilo i Majerovo vrilo. Temperatura vode je 6°C zimi do 16°C u ljetnim mjesecima. Odlikuje se izuzetno čistom i pitkom vodom kao i obilnim i raznolikim biljnim i životinjskim svijetom. Veslajući Gackom uživat ćete u jedinstvenom krajoliku, spoju prekrasne rijeke i planina koje ju okružuju. Osim veslanja, rijeka je pogodna i za kupanje, predstavlja pravo osvježenje u žarkim ljetnim mjesecima.

Možda vas zanima...