OPG Banić Ana

OPG Banić Ana

Lika Quality - OPG Banić Ana

Proizvodi u Lika Quality sustavu:

Krumpir

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ana Banić započelo je entuzijastično s radom i djelovanjem još 2002. godine i kroz svojih skoro pa 17 godina bavljenja poljoprivrednom djelatnošću steklo je značajno iskustvo i znanje u bavljenju poljoprivredom. Kroz uglavnom volonterski i predan rad nositeljica Ana Banić osigurala je da OPG opstane u mljekarstvu od samog početka obavljanja djelatnosti pa do danas, usprkos neizvjesnim i teškim uvjetima za mljekarsku industriju u Hrvatskoj.

Trenutno se na OPG- u Ana Banić nalazi 12 krava (Simentalska pasmina, crne i crvene Holstain pasmine) za proizvodnju mlijeka koje su svakodnevno na ispaši na našim lokalnim livadama i pašnjacima. Uz to na OPG- u se siju razne žitarice, kao što su: zob, ječam, žito te djetelina, koje služe za prehranu životinja te krumpir kojeg prodajemo, ali nam služi i za osobne potrebe.

Od ostalih životinja, na našoj farmi imamo i kokoši, golubove, zečeve, bikove i koze.

U budućnosti se namjeravamo baviti i turizmom na OPG- u, odnosno posebnom inačicom-seoskim turizmom te na taj način promovirati lokalne proizvode, zdrave i domaće pripravke i jela koja gosti mogu i ubrati te sami spremiti.

Krumpir sadimo na 0.5 ha površine sukladno svim propisima o ekološkoj proizvodnji, te smo u posljednjih godinu dana povećali količinu sjemena.

Prošlogodišnji urod je bio odličan, tako da vjerujemo da će i ove godine urod biti jako dobar i samo se nadamo ponoviti prošlogodišnju berbu.

Glede karakteristika samog proizvoda, uz to što je izvorno lički krumpir, prepoznatljiv po svojoj kvaliteti u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire, sadimo dvije vrste, crveni krumpir i žuti krumpir.

Prema preporuci domaći crveni krumpir je bolji za kuhanje i takvu vrstu obrade, a žuti je bolji za pečenje.

Možda vas zanima...