Izvješće o održivosti za 2023. godinu klastera Lika Destination

Objavljeno: 13. 11. 2023 - 3:06
Lika destination - Izvješće o održivosti za 2023. godinu klastera Lika Destination

IZVJEŠĆE O ODRŽIVOSTI ZA 2023. GODINU

KLASTERA LIKA DESTINATION

 

UVOD

Ovo izvješće prikazuje napore Klastera Lika Destination u promicanju održivosti tijekom 2023. godine. Fokusirali smo se na različite aspekte, uključujući certifikate, suradnju s školama, poticanje suradnje među dionicima, razvoj turizma u novim destinacijama, umrežavanje u rijetko naseljenim regijama, disperziju turista i razvoj udaljenih općina. Osim toga, izvješće uključuje našu kandidaturu za Globalnu Destinaciju i implementaciju smjernica prema kriterijima. Slijedite ovaj pregled naših ključnih inicijativa kako biste dobili uvid u našu strast prema održivom poslovanju i njezin utjecaj u zajednici.

 

I.Poticanje održivosti kroz certifikaciju

Proveli smo istraživanje relevantnih certifikata za sektore kojima se bave naši dionici. Nakon odabira certifikata, poslali smo ih dionicima zajedno s detaljnim kriterijima. Ovaj korak ima strateški cilj poticanja integracije održivih praksi unutar sektora te podizanja svijesti o važnosti certifikacija među našim dionicima.

 

II.Suradnja sa školama i održivi utjecaj

Prepoznali smo važnost suradnje s obrazovnim ustanovama, stoga smo započeli suradnju sa školama. Naša inicijativa temelji se na uvjerenju da edukacija djece ima snažan utjecaj na brže usvajanje održivih vrijednosti. Očekujemo da će znanja koja djeca steknu prenijeti svojim roditeljima, stvarajući dugoročni pozitivan utjecaj na našu zajednicu.

 

III.Poticanje suradnje među dionicima

U nastojanju jačanja suradnje među našim dionicima, Klaster Lika Destination potiče proaktivno

partnerstvo i razmjenu podrške. Potičemo dionike da aktivno predlažu kupnju proizvoda pod sustavom Lika Quality te međusobno preporučuju svoje usluge gostima. Na taj način stvaramo poticajnu okolinu koja promiče suradnju i uzajamni uspjeh.

 

IV.Poticanje razvoja turizma u destinaciji

Svjesni smo potencijala turizma kao brzo rastuće gospodarske grane. Aktivno potičemo bavljenje turizmom

u destinaciji koja dosad nije imala izraženu povijest u tom sektoru. Ovaj pristup doprinosi diversifikaciji turističke ponude i smanjenju pritiska na najposjećenija mjesta.

 

V.Umrežavanje i suradnja u rijetko naseljenoj regiji

Odlučno smo se posvetili umrežavanju dionika u rijetko naseljenoj regiji. Stvaramo platformu za suradnju kako bismo ojačali lokalne zajednice i potaknuli ostanak ljudi u regiji.

 

VI.Zajednička ulaznica i disperzija turista

Razvijamo koncept zajedničke ulaznice koji potiče turiste da posjete različite destinacije unutar regije. Ovaj pristup ima cilj smanjiti pritisak na najposjećenije lokacije te pridonijeti ravnomjernijoj raspodjeli turista.

 

VII.Razvoj udaljenih općina

Posvetili smo se razvoju udaljenih općina. Suradnja s lokalnim vlastima i dionicima usmjerena je prema identificiranju potreba i implementaciji projekata koji podržavaju održivi razvoj ovog područja.

 

VIII.Kandidatura za certifikat Green Destinations i implementacija smjernica

Ponosni smo što smo dvije godine zaredom bili uvršteni na TOP 100 svjetskih održivih destinacija. Ove godine smo se kandidirali za Green Destinations te smo počeli implementirati smjernice prema kriterijima, s ciljem postizanja globalnog priznanja za naše napore u održivosti.

 

ZAKLJUČAK

Ovaj pregled ilustrira naša nastojanja i postignuća u području održivosti, posebice u razvoju udaljenih općina.

Klaster Lika Destination ostaje predana promicanju održivosti i pozitivnom utjecaju na zajednicu, okoliš i ekonomiju. Zahvaljujemo svim dionicima na podršci i suradnji u ostvarivanju ovih ciljeva.

 

Gospić, 13.11.2023.

  Vijesti - Sve