Restoran Poljana

Restoran Poljana

Gastronomija - Restoran Poljana

Objed u restoranu Poljana predstavlja gozbu za sva osjetila – uz miris svježe pripremljene hrane, autohtone okuse, pogled koji hrani dušu i pjev ptica pjevica u pozadini…

Ako krećete u obilazak Nacionalnog parka Plitvička jezera ili se upravo iz njega vraćate, samoposluga i bar ovog restorana bit će pravi melem za oči (i želudac) jer predstavljaju idealna mjesta za okrepu raznovrsnim jelima i osvježavajućim pićima. S druge strane, ako je vaša želja malo podrobnije istražiti okuse tradicionalnih jela nacionalne kuhinje, i više ste nego dobrodošli smjestiti se u ugodan ambijent nacionalnog restorana.

Restoran Poljana idealno je pozicioniran da utaži vašu glad za hranom i novim gastro iskustvima - nalazi se u samom centru Nacionalnog parka Plitvička jezera, na lokaciji Velika poljana, u neposrednoj blizini Ulaza 2 te Hotela Bellevue i Hotela Plitvice. U sastavu restorana nalazi se bar, restoran sa samoposluživanjem kapaciteta od 120 sjedećih mjesta, nacionalni restoran s otvorenim ognjištem kapaciteta 100 sjedećih mjesta te ljetna terasa.

Rustikalan izgled i tradicionalan stil gradnje restorana, koji karakterizira toplo drvo, u isto će vam vrijeme prenijeti i dašak povijesti Nacionalnog parka Plitvička jezera. A nakon što vam čisti lički zrak otvori apetit, uživajte u domaćim namirnicama i autohtonim jelima, pripremljenima do savršenstva na otvorenom ognjištu pred vašim očima.

Predlažemo da započnete s ličkim nadaleko poznatim ovčjim sirom te čuvenim sirom škripavcem, kravljim polutvrdim sirom od obranog mlijeka. Jelo koje je u Lici nemoguće zaobići su ličke police - polovice krumpira u kori zapečene u pećnici, koje se mogu jesti uz slaninu i sir. Pored poznatog ličkog krumpira, ponudu povrtnih jela predvode još kiseli kupus te grah, u koji redovito može „zalutati“ i komadić domaće slanine.

No, ono što posebno izmami sline na usta već i na sam spomen jela je - janjetina. Na ražnju, ispod peke, u kotlu ili loncu, manje je bitno. Tako poznati Lički lonac traži jedan kilogram janjetine (ili ovčetine) koja se kuha zajedno s povrćem, a stari lički način za pripremu janjetine je kuhana janjetina s krumpirima.

Janjetina ispod peke svoj božanstveni okus duguje sporom procesu pečenja koji može potrajati i do dva sata. Nakon što se naloži vatra i napravi dobar žar, hrana se smješta na dno peke, pokrije poklopcem i zatrpa žarom. Iako zvuči jednostavno, za pripremu ovog tradicionalnog jela postoji mali milijun recepata i kućnih gastronomskih čarolija. Još jedan janjeći klasik je janjetina na ražnju, posebno pripremljena na lički način, a kažu da nema prave obiteljske fešte ili prijateljskog okupljanja bez ovog specijaliteta. Ova vrsta specijaliteta priprema se po narudžbi unaprijed za grupe posjetitelja.

Pite, uštipci, savijače i ličke štrudle dolaze kao šećer na kraju, a riječ je o pravim gastronomskim poslasticama. Slatki se zalogaji pripremaju na tradicionalan način, donoseći na stol najbolje od ličkih namirnica i tajni kuhinje – isprobajte savijače punjenje sirom ili jabukama, domaće kolače i čuvene ličke uštipke, dizano tijesto prženo na vrućem ulju.

Gozba za sva osjetila nastavlja se na otvorenoj terasi koja u ljetnim mjesecima donosi zvukove slapova Gornjih jezera i svirke uživo, a nerijetko i melodiju ptica pjevica koje provode bezbrižne dane na livadi pored terase restorana. Raj je to za sva čula!

Možda vas zanima...