Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora

Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora

IQM - dionici projekta - Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora

Proizvodi s Lika Quality oznakom:

Keramička ovca                                                    Japodija (keramički suveniri) Žlica za kuhanje

Lički međed                                                          Šalica

Keramička posuda/suvenir "Sedra"                 Magnet Japod

 

Udruga iz Plaškog je osnovana 2009. godine s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja umjetničke keramike, tradicionalnih i umjetničkih obrta, edukacije djece i odraslih u raznim umjetničkim disciplinama i očuvanja prirodne i kulturne baštine regije. Svoju trajnu inspiraciju nalaze i crpe iz Japodske kulture i direktnog prirodnog okruženja. Njihov zaštitni znak tako su figurine Japoda i fibule (spirale) smještene u trokut, kao podsjetnik na izravnu vezu sa pretcima. Svaka keramički predmet koji se stvara u njihovom ateljeu izrađen je ručno, pažljivo u njega 'upuhujući' duh sadašnjosti i svih generacija prije nas. Keramičke ovčice, lički međed i posude koje imitiraju finu strukturu sedre, samo su dio onoga što se izravno materijalizira u radionici.

Pored proizvodnje umjetnina, atelje je otvoren i za posjetitelje koji se na licu mjesta imaju prilike upoznati sa umjetničkim procesima stvaranja keramike. U sklopu svojih programa atelje nudi radionice keramike u različitom trajanju, međunarodne umjetničke kolonije i izložbe, kao i turističko poučne obilaske prirodnih i kulturnih znamenitosti Plaščanske doline.

Na taj način u ateljeu se susreću umjetnost, tradicija i znanje, osvješćujući lokalnu zajednicu o svojim vrijednostima i potencijalima i šireći i predstavljajući iste cijelom svijetu.
 

Možda vas zanima...