Općina Plaški

Općina Plaški

Područje Lika destinacije - Općina Plaški

Općina Plaški rasprostire se na površini od oko 157,42 km2 i jedna je od 16 općina Karlovačke županije. U sastavu općine nalazi se osam naselja: Plaški, Janja Gora, Jezero, Lapat, Latin, Međeđak, Kunić i Podhum Plaščanski. Prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, u svim ovim naseljima živi 2073 stanovnika. Popis od 1991 god registrirao je oko 4600 stanovnika ali zbog rata i njegovih posljedica došlo je do drastičnog smanjenja naseljenosti kao i do velikih promjena demografske strukture.

Plaški je 27 kilometara udaljen od regionalnog centra Ogulina, u kojem se nalaze sve važnije administrativne, zdravstvene i kulturne institucije.

Općina Plaški graniči sa susjednim općinama: Josipdol i Saborsko.

Plaščanskom dolinom prolaze rijeke Vrnjika i Dretulja, poznate po svojoj besprijekornoj čistoći, svježini i pastrvi. Okružuju nas Mala Kapela, Plaška Glava, Pištenik i Hum, bogati šumom, divljači, izvorima i špiljama. Područje cijele općine je brdsko-planinskog karaktera sa vrlo kvalitetnim obradivim površinama.

Na području općine aktivno je nekoliko obiteljskih gospodarstava koji se bave proizvodnjom mlijeka, sira i meda te uzgojem jagoda.

 

Izvor: plaski.hr

Možda vas zanima...