Općina Donji Lapac

Općina Donji Lapac

Područje Lika destinacije - Općina Donji Lapac

Donji Lapac se nalazi u dinarskom krškom vapnenačkom kraju, smješten posred Lapačkog polja, važne strateške i prometne točke u dalekoj prošlosti.

Obiluje prirodnim resursima za razvoj svog autotohtonog turističkog proizvoda i turističke ponude koju u današnjim uvjetima prepoznajemo kao lovni, ribolovni, planinarski, odnosno izletnički turizam. Prostor koji je gotovo netaknut, izrazito bogat florom i faunom, čistim zrakom i jednom od najljepših rijeka osigurava polazne mogućnosti za razvoj ove grane gospodarstva.  

Potencijali rijeke Une ogledaju se kako u ponudi sportskim ribolovcima za ribolov na jednoj od najčišćih i najatraktivnijih rijeka u Europi bogatoj domaćom i kalifornijskom pastrmkom, tako i u raftingu kao atraktivnom sportu koji je ujedno pravi turistički užitak.

Bitno je spomenuti i Štrbački buk, drugi veliki vodopad na rijeci Uni, nakon onog u Martinbrodu, i smješten je kod naselja Donji Štrbci, u neposrednoj blizini državne granice Hrvatske sa BIH. Štrbački buk čini u stvari nekoliko vodopada, od kojih je najveći slap visok 25 metara tvoreći veličanstvenu sliku tog dijela rijeke Une.

Drugi veliki potencijal je u lovnom turizmu. Izuzetni tereni bogati sa gotovo svim vstama divljači od medvjeđe, divlje svinje, srneće divljači, pa do više vrsta ptica, predstavljaju temelj na kome se uz suradnju sa lovačkim udrugama može razviti i ovaj vid turizma.

Visoravan Kamensko u sastavu planine Plješevica vec sada pruža mogućnosti planinarskog odnosno izletničkog turizma. Minimalnim ulaganjem u postojeću strukturu šumskih puteva i staza pruža se mogućnost off-roud biciklistima, ali jednako tako i svim drugim ljubiteljima prirode. 

U odnosu na turizam i ponudu koje je preovladavala krajem prošlog stoljeća i koja se bazirala na uslugama i ponudi prema tranzitnim gostima sadašnja turistička ponuda i smjerovi razvoja ove djelatnosti bi trebali biti okrenuti prema točno utvrđenim specijaliziranim turističkim grupama. Smještaj gostiju trenutačno je moguć u jednom registriranom pansionu, dok se u završnoj fazi priprema za prijem gostiju nalazi još jedan pansion i nekoliko seoskih domaćinstava spremnih za prijem i smještaj turista. Završetkom i opremanjem ovih smještajnih kapaciteta otvara se i mogućnost za prijem gostiju u sve popularnijem seoskom turizmu koji privlači veliki broj građana iz urbanih sredina.

 

Izvor: http://www.donjilapac.hr/

Možda vas zanima...