Općina Udbina

Općina Udbina

Područje Lika destinacije - Općina Udbina

Udbina je mjesto smješteno u centralnoj Lici, na prometnoj magistrali Zagreb – Split, na gotovo jednakoj udaljenosti od oba grada. Općina Udbina graniči sa općinama Plitvička jezera - sjeverno, Donji Lapac - istočno, Gospić i Lovinac – zapadno i Gračac – južno.

Površina ove ličke Općine iznosi čak 683 km² (po čemu je treća u Hrvatskoj), ali na kojoj živi samo 1.874 stanovnika, što znači da na 1 km² živi 2,5 stanovnika.

Općina je omeđena prekrasnim planinskim vrhovima, od kojih vrijedi istaći: Ozeblin (1657 m - najveći vrh Plješevice i treći vrh u Hrvatskoj), Rudi Lisac (1608 m), Kremen (1591 m), V.Rteševo (1390 m), Veliki Brusnić (1371 m), Javornik (1370 m), Komača (1177 m), Mirkača (1131 m)…

Sve ove netaknute planine pružaju velike mogućnosti za razvoj planinarskog, seoskog, lovnog, eko, te ostalih vidova turizma.

Najveće bogatstvo ovog kraja je nesumnjivo Krbavsko polje, koje se nalazi podno naselja Udbina.

Na tom istom polju se nalazi preko 5000 ha obradivog zemljišta pogodnog za uzgoj raznih ratarskih i povrtlarskih kultura. Posebna zanimljivost su ponori rijeke Krbavice, kao i Murtino jezero. Krbavsko polje je omeđeno ogromnim pašnjacima koji pružaju mogućnost intenzivnog bavljenja stočarstvom, što je i vjekovna tradicija ovog kraja.

Udbina se nalazi i u neposrednoj blizini:

1. Nacionalnog parka Plitvička jezera (45 km),

2. Nacionalnog parka Sjeverni Velebit (50 km)

3. Nacionalnog parka Una (40 km)

4. Parka prirode Velebit (40 km)

Pošto je izuzetno dobro prometno povezana sa ostatkom Hrvatske, do Udbine se veoma lako stiže. Iz Zagreba, Splita, Rijeke su potrebna 2 sata vožnje, dok se iz Zadra, odnosno Šibenika stiže za nešto više od sat vremena.

 

Izvor: https://www.udbina.hr/

Možda vas zanima...