Općina Rakovica

Općina Rakovica

Područje Lika destinacije - Općina Rakovica

Općina Rakovica smještena je u najjužnijem dijelu Karlovačke županije, neposredno uz granicu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Općina obuhvaća 26 naselja na obalama rijeke Korane koja tečući od Plitvičkih jezera i slapova formira podzemna jezera u Novoj Kršlji , te tako povezuje gospodarski i društveni život Plitvičkih jezera i Rakovice.

Kroz Rakovicu prolazi glavna prometnica od Zagreba preko Karlovca i Plitvičkih jezera do Jadranskog mora, s ogrankom za Bihać u Bosni i Hercegovini. Prvi zapisi o Rakovici zajednice spominju se u srednjem vijeku. Poznata je po ustanku pod vodstvom Eugena Kvaternika iz listopada 1871. godine. Bio je to neuspješan pokušaj uspostave slobodne hrvatske države.

Drugo veće naselje koje se spominje već u 11. stoljeću, je frankopanski grad Drežnik. U vrijeme turskih osvajanja, bio je važno uporište, više puta poražen, srušen i obnavljan. Današnji ostaci utvrde su proglašeni spomenikom kulture.

Turiste, goste i putnike namjernike koji posjećuju ovu regiju ili prolaze kroz nju dočekat će prekrasni krajolici, gostoljubivi domaćini, udoban smještaj, hoteli i restorani, lička pjesma i poznati rakovički sir.

 

Izvor: http://www.plitvickedoline.hr/

Možda vas zanima...